Kastamonu'da Okuma-Yazma Seferberliği Başlatıldı

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın eşleri Emine Erdoğan himayelerinde başlatılan okuma-yazma seferberliği kapsamında Kastamonu’da okuma yazma seferberliği başlatıldı.

Kastamonu'da Okuma-Yazma Seferberliği Başlatıldı
Alan taramalarını yapan ekiplerin oluşturacakları listeler dahilinde okuma-yazma bilmeyenler, eğitime tabi tutulacak. Kastamonu Valiliğinde Halk Eğitimi Merkezleri vasıtasıyla yapılacak çalışmalar ile ilgili düzenlenen bilgilendirme toplantısında konuşan Vali Yaşar Karadeniz, “Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve eşi Emine Erdoğan tarafından okur yazarlık seferberliği başlatıldı. Bunda amaç ülkemizde okur-yazar olmayan bir tek kişinin dahi kalmamasını sağlamak. Herkesi okur yazar yapmak ve bu çerçevede tüm illerde kampanyalar düzenleniyor. Hedef sadece alfabeyi tanıyan ve ya okuyan değil, aynı zamanda onu kullanıp değerlendiren ve hayatında yaşayan bireyler haline dönüştürmek. Bu ana hedef doğrultusunda çalışmalar sürdürülüyor. Okul çağında hiçbir çocuğu kaçırmamak ve eğitime alarak onları okuryazar hale getirmemiz gerekiyor. Ancak yine de zaman zaman aileleri tarafından ve ya başka nedenlerle örgün eğitimin dışında kalabiliyor vatandaşlarımız. Gençlik çağına geldiğinde ihtiyaç duyduğu zaman gündeme gelebiliyor. Örneğin ehliyet alacağı zaman bu konu çıkıyor ve gelip başvuruyor. Burada ki yöntem onun gelip başvurusunu beklemek değil bizatihi okuryazar olmayanı bulup onu bu kurslara dahil etmek ve bu şekilde onları okur yazar hale dönüştürmek” dedi.

Okur-yazar olmayan vatandaşların Halk Eğitim Merkezi aracılığıyla açılacak kurslara yönlendirilmesini ve bu kurslardan istifade etmelerinin sağlanmasını isteyen Vali Karadeniz, “Devletin sağlamış olduğu güzel bir imkan, neticede içinde yaşadığımız çağda okur-yazar olmamak gibi bir kavramı kabul etmek mümkün değil. Sosyal medya diyoruz herkesin elinde bir telefon var. Onu kullanmak için bile okur-yazar olmaya gerek var. Bu konuda yüzde yüz hedefine muhakkak ulaşmamız gerekiyor. Amacımız bu olmalı” şeklinde konuştu.

“İl genelinde 21 bin 422 okuma yazma bilmeyen var”

Kastamonu Milli Eğitim Müdürü Cengiz Bahçacıoğlu, okuma yazma seferberliği başlatıldıktan sonra TÜİK ile irtibata geçildiğini hatırlatarak, “İlimizde toplam okur-yazar olmayan sayıları ve yerleşim merkezlerine göre sayılar alınmıştır. Bu verilere göre merkez ilçede okuma yazma bilmeyenlerden 4 bin 427 kişinin yerleşim yerleri bilinmekte olup 958 kişinin yerleşim yeri bilinmemektedir. Toplamda merkez ilçede 5 bin 385 okur-yazar olmayan kişi bulunmaktadır. İlçelerde ise yerleşim yeri bilinen 12 bin 067, yerleşim yeri bilinmeyen 3 bin 970 kişi, toplamda ise 16 bin 37 kişi bulunduğu tespit edilmiştir. İl genelinde ise toplamda 21 bin 422 kişinin okur-yazar olmadığı TÜİK Bölge Müdürlüğü verilerinden anlaşılmaktadır” ifadelerini kullandı.
Kaynak: İHA