'İtalya Seçim Sonuçları Türkiye İle İlişkiler Açısından Endişe Verici'

İKV Başkanı Zeytinoğlu: (İtalya'daki seçimin sonuçları) Merkezden aşırı uçlara bir kayış söz konusu ve AB karşıtı görüşlerin güç kazandığını görüyoruz' 'Bu durum AB'nin geleceği açısından olduğu gibi, Türkiye ile ilişkiler açısından da endişe verici'.

İktisadi Kalkınma Vakfı (İKV) Başkanı Ayhan Zeytinoğlu, İtalya'daki seçimin sonuçlarına bakıldığında, merkezden aşırı uçlara bir kayışın ve Avrupa Birliği (AB) karşıtı görüşlerin güç kazandığının görüldüğünü belirterek, bu durumun AB'nin geleceği açısından olduğu gibi, Türkiye ile ilişkiler açısından da endişe verici olduğunu ifade etti.

Ayhan Zeytinoğlu, İtalya'da yapılan seçimin sonuçlarına ilişkin yaptığı yazılı değerlendirmede, 2017 yılında AB'yi etkisi altına alan popülist ve şüpheci dalganın İtalya'da da kendisini gösterdiğine dikkati çekti.

İtalya seçim sonuçlarına bakıldığında, AB'nin belli başlı ülkelerinde de olduğu gibi, merkez partilerin zayıfladığını ve aşırı uçların güçlendiğinin görüldüğünü belirten Zeytinoğlu, "Bu durum AB'nin geleceği açısından olduğu gibi, Türkiye ile ilişkiler açısından da endişe verici." yorumunu yaptı.

Seçimlerden galip çıkan 5 Yıldız Hareketi'nin (M5S) yanında, aşırı sağda yer alan Kuzey Ligi'nin de oylarını artırmasının, birleşik Avrupa karşıtlarının güçlendiği anlamına geldiğine işaret eden Zeytinoğlu, ayrıca Kuzey Ligi'nin lideri Matteo Salvini'nin Türkiye'nin AB üyeliği sürecini "delilik" olarak nitelendiren açıklamalarının da son derece tehlikeli ve yıkıcı bir yaklaşımı ortaya koyduğunu ifade etti.

Zeytinoğlu, popülist ve şüpheci görüşleri muhalefette tutmayı başaran diğer kurucu üyeler Hollanda, Almanya ve Fransa'dan farklı olarak İtalya'da Avrupa entegrasyonunu ve Türkiye-AB ilişkilerini sekteye uğratacak partilerin en yüksek oyu almasının düşündürücü olduğunu bildirdi.

- "İtalya siyasetindeki savrulmalar kritik önem taşıyor"

İtalya'nın AB'nin kurucu üyelerinden ve Almanya ile Fransa'dan sonra AB'nin belkemiğini oluşturan ülkelerden biri olduğunu hatırlatan Zeytinoğlu, şunları kaydetti:

"Bu açıdan İtalya siyasetindeki savrulmalar özellikle AB'nin geleceğini tartıştığı böyle bir dönemde kritik önem taşıyor. Seçim sonuçlarını değerlendirdiğimizde, merkezden aşırı uçlara bir kayış söz konusu ve AB karşıtı görüşlerin güç kazandığını görüyoruz. Sosyo-ekonomik sorunlar, göç krizi ve AB tarafından terk edilme hissiyatı İtalya'da merkez sağ ve merkez solda aşırı uçlara yönelmeye neden oldu.

2009 yılında komedyen Beppe Grillo tarafında kurulan 5 Yıldız Hareketi oyların yüzde 32,22'sini alarak İtalya seçimlerinin galibi oldu. Kendisini ne sağ ne sol olarak tanımlasa da politik retorikleri M5S'nin siyasal skalanın solunda yer aldıklarını açıkça ifade ediyor. Küresel piyasanın yarattığı eşitsizliklere karşı çıkan parti bu durumun en büyük sebebi olarak da AB'yi ve AB'nin dinamosu Almanya ile Fransa'yı görüyor."

Zeytinoğlu, İtalya'da kurulması beklenen koalisyon hükümeti ile ilgili de şu değerlendirmeyi yaptı:

"Oyların yüzde 18,9'unu alarak 2013 yılındaki seçimlere göre 6,5 puan gerileyen Demokratik Parti (PD) beklenenden de kötü bir sonuç alarak hezimete uğradı. Parti Başkanı Renzi seçim sonuçları üzerine istifa ederek aslında demokratik geleneğin güçlü olduğunu da ortaya koydu. AB liderlerinin desteklediği PD, ülkedeki ekonomik durgunluk ve politik istikrarsızlık nedeniyle memnuniyetsiz olan İtalyan vatandaşları tarafından sandıkta cezalandırıldı. Seçimler öncesi PD tarafından önerilen ve mecliste kabul edilen yeni seçim yasasına en çok karşı çıkan partinin M5S olduğu ve iki parti arasındaki görüş ayrılıkları düşünüldüğünde koalisyon hükümetinin M5S ile PD arasında oluşturulması pek mümkün görünmüyor.

2013 seçimlerine göre oylarını 13,59 puan artırarak üçüncü sıraya yerleşen Kuzey Ligi, mevcut durumda ilk parti M5S'in potansiyeli en yüksek koalisyon ortağı. Hem Avrupa entegrasyonunun geleceği hem de Türkiye'nin tam üyelik sürecini tehlikeye atacak bir partinin koalisyonda yer alması büyük tehlike arz ediyor. Umarız ki seçimlerin ardında M5S'in belirleyeceği koalisyon ortağı Lega Nord'dan farklı bir parti olur. Zira hem AB hem de Türkiye-AB konularındaki politikalar oluşturulacak koalisyona bağlı olarak farklılık gösterecek."

İKV Başkanı Zeytinoğlu, bu bağlamda kurucu üye İtalya'da Brexit sonrası geleceğini şekillendiren AB'ye daha entegre olunmasını ve özellikle de Türkiye'nin AB tam üyelik sürecine daha ılımlı yaklaşımlar benimsenmesini dilediklerini aktardı.
Kaynak: AA