İsrail Maliye Bakanı Kahlon'dan İstifa İması

İsrail Maliye Bakanı ve koalisyon ortaklarından Kulanu Partisi lideri Kahlon, UltraOrtodoks Yahudileri (Haredi) temsil eden koalisyondaki partilerin, Haredileri askerlikten muaf tutan yasa tasarısı parlamentodan geçmeden 2019 bütçesini onaylamayı reddetmesiyle derinleşen krizin sürdüğü bir ortamda görevinden ayrılabileceği sinyalini verdi.

İsrail Maliye Bakanı Moşe Kahlon, 2019 yılı bütçe tasarısının Mart ayının sonuna kadar onaylanmaması durumunda istifa edebileceği sinyalini verdi.

İsrail Maliye Bakanı ve koalisyon ortaklarından Kulanu (Hepimiz) Partisi lideri Kahlon, Ultra-Ortodoks (Haredi) Yahudileri temsil eden koalisyondaki Yahudi Birleşik Tevrat (Yahudot HaTora) ile Şas (Doğulu Tevrat Muhafızları) partilerinin, İsrail parlamentosunun (Knesset) Haredileri askerlikten muaf tutan yasa tasarısını onaylamadan 2019 bütçesini onaylamayı reddetmesiyle derinleşen krizin sürdüğü bir ortamda istifa edebileceğini ima etti.

İsrail devlet radyosunun haberine göre, bugün Tel Aviv'de düzenlediği basın toplantısında konuşan Kahlon, Pessah bayramına (Mart ayının sonu) kadar 2019 yılı için hazırlanan bütçe tasarısının onaylanmaması durumunda istifa tehdidinde bulundu.

Kahlon, koalisyon ortaklarına, Haredileri askerlikten muaf tutan yasa tasarısı çerçevesinde yaşanan krizi çözme çağrısında bulunarak, "Yıllardır ihmal edilen kesimlerle ilgili bir çözümün bulunmaması durumunda makamımda kalmam mümkün değildir." dedi.

Öte yandan Yahudi Birleşik Tevrat (Yahudot HaTora) Partisi Milletvekili Moshe Gafni ise Kahlon'un tehditlerine tepki göstererek, "İstifa etsin." ifadelerini kullandı.

Daha önce İsrail'in Kanal 2 Televizyonu'nun adını vermediği İsrailli kaynaklara dayandırdığı haberinde, "İhtimaller çerçevesinde koalisyondaki hakim görüş, ülkede erken seçimin bu yılın haziran ayında yapılacağı yönündedir." ifadelerine yer verilmişti.

Aynı kaynaklar, Haredileri temsil eden koalisyondaki partilerin, Haredileri askerlikten muaf tutan yasa tasarısı parlamentoda onaylanmadan 2019 bütçesini onaylamayı reddettiğini belirtmişti.

Koalisyon ortaklarından Kulanu Partisi lideri Kahlon'un ise daha önce, bir telefon görüşmesinde İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'yu, 2019 yılı bütçe tasarısı vaktinde onaylanmazsa hükümetten çekilmekle tehdit ettiği kaydedilmişti.

Kaynak: AA