Doğu Guta'ya İlk Yardım Konvoyu Ulaştı

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nin (BMGK) Suriye’de aldığı bir aylık insani ateşkes kararının ardından ilk yardımlar ulaştı. BM Dünya Gıda Programı (WFP), Birleşmiş Milletler-Suriye Arap Kızılayı (SARC) insani konvoyu, Pazartesi gününden itibaren Suriye’nin Doğu Guta bölgesinde insani yardıma başladı. 27 bin 500 kişi için buğday ununun yanı sıra, çocuklar için özel beslenme maddeleri ulaştırdı.

Doğu Guta'ya İlk Yardım Konvoyu Ulaştı
Doğu Guta’da 400 binden fazla insanın ağır bombardıman altında bulunduğunu bildiren WFP Temsilcisi ve Suriye Direktörü Jakob Kern, “Şiddetin hüküm sürdüğü Doğu Guta’da insani bir kriz yaşanıyor. Yardıma muhtaç ailelere ulaşma konusundaki çabalarımız sürecek. Birçok insan, uzun süre yaşamın gereklerinden yoksun kalırsa ölümle yüz yüze kalacaktır. Bütün taraflara, nerede olursa olsun, yardıma muhtaç kişilere sürekli ve güvenli bir şekilde yardımda bulunmaya davet ediyoruz” dedi.

WFP İletişim Sorumlusu Marwa Awad ise, perşembe günü Doğu Guta’ya bir başka insani konvoyun girmesi için planlar yapılmakta olduğunu söyledi.

Awad, “İlk konvoy 400 bin kişinin ihtiyaçlarını karşılamak için yeterli değildir. Bu konvoy adeta okyanusta bir damla gibidir. İnsani yardıma ihtiyaç duyan insanlar için yeni konvoylara ihtiyaç duyulmaktadır” ifadelerine yer verdi.

BM İnsan Hakları Konseyi Doğu Guta’da araştırma yapacak

BM İnsan Hakları Konseyi Doğu Guta’daki olaylarla ilgili acil bir araştırma yapılmasını talep etti. Cenevre merkezli BM İnsan Hakları Konseyi, Doğu Guta’daki durumla ilgili acil görüşmeyi, Bağımsız Uluslararası Soruşturma Komisyonun talebi üzerine kabul etti. Doğu Guta’da yaşananlarla ilgili acilen, kapsamlı ve bağımsız bir araştırma yapılarak durum güncellemesinin yapılacağı belirtildi.
Kaynak: İHA