Bulgaristan, Edirne Başkonsolosu Vılçev'den Açıklama İstedi

Bulgaristan Dışişleri Bakanlığı, Bulgaristan’ın Edirne Başkonsolosu Vasil Vılçev’den, 3 Mart Bulgaristan’ın Osmanlı’dan Kurtuluş Bayramı etkinliklerinin iptali konusunda açıklama istedi.

Her yıl 3 Mart’ta yapılan Bulgaristan’ın Ulusal Bayramı kutlamaları kapsamında Bulgaristan’ın Edirne Başkonsolosluğu tarafından organize edilen etkinlikler bu sene Afrin’deki şehitlere saygı dolayısıyla iptal edilmişti. Bulgar Başkonsolosu Vılçev, düzenlediği resepsiyonda, Türk Silahlı Kuvvetleri’nin Zeytin Dalı Harekâtı’nda şehit düşen Türk askerleri için saygı duruşunda bulunmuştu. Bulgaristan Dışişleri Bakanlığı, etkinliklerinin iptali konusunda Başkonsolos Vılçev’den açıklama istedi. Bakanlıktan yapılan açıklamada, Başkonsolos Vılçev’in davetliler önünde yaptığı iptal konuşmasının içeriğini kendileriyle görüşmediği belirtildi.

Bulgaristan’da, her yıl 3 Mart günü Osmanlı egemenliğinden kurtuluş bayramı olarak kutlanıyor. Ülkenin çeşitli şehirlerinde bulunan Rus askeri anıtlarının önünde kutlama törenleri düzenleniyor. 3 Mart 1878 yılında Osmanlı İmparatorluğu ve Rusya, iki devlet arasındaki savaşı sonlandıran ve Üçüncü Bulgar Krallığı’nın 1908 yılında kurulması için ön koşulları oluşturan Ayastefanos (Yeşilköy) barış antlaşması imzalanmıştı.
Kaynak: İHA