Bitlis'te 'Deprem Ve Yapılaşma' Konulu Panel

Bitlis’te 1-7 Mart Deprem Haftası nedeniyle ‘Bitlis Depremselliği ve Yapılaşma’ konulu bir panel düzenlendi.

Bitlis Valiliği, Bitlis Eren Üniversitesi (BEÜ) ve Bitlis İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü (AFAD) tarafından BEÜ Beden Eğitimi Meslek Yüksekokulunun konferans salonunda düzenlenen panel, saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başladı.

Düzenlenen panelde ilk olarak Bitlis AFAD Müdürü Ali Fuat Balkan bir konuşma yaptı. Balkan, Deprem Haftası nedeniyle her yıl Bitlis’te 1-7 tarihleri arasında çeşitli etkinliklerin düzenlendiğini söyledi.



Bitlis Eren Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Erdal Necip Yardım ise, tarihe bakıldığında Türkiye’nin acı deprem tecrübeleriyle dolu olduğunu söyleyerek, “Hatırladıklarımızı söylersek, 17 Ağustos 1999 depremi var. Tabi öncesinde de var ama son dönemlere bakarsak bir de 2011 Van depremi var. Bu depremlerden önce ne diyorduk. Büyük bir depremin geleceğinden bahsediliyordu. Demek ki deprem önceden tahmin edilebiliyordu. Bilgi birikimlerle teknolojik gelişmelerle bu mümkün. Ama mümkün olmayan nedir? Depremin ne zaman olacağı. Bu nokta bize hazırlıklı olmamız ifade ediliyor” diye konuştu.

Türkiye’nin 17 Ağustos 1999 ve 2011 Van depremi gibi büyük acılar yaşadığını ifade eden Bitlis Valisi İsmail Ustaoğlu ise, şunları söyledi:

“Bu coğrafyanın kaderi tabi ki farklı kadere mahkum olmakla birlikte en önemlisi de bu Anadolu coğrafyası birince derece deprem kuşağında olan bir bölgedir. Zaman zaman bunun acılarını, üzüntülerini yaşıyoruz. Bende kendimde bir Düzceli olarak özellikle 17 Ağustos ve 12 Kasım depremlerinin acısı ve felaketi ile birlikte yaşamış biriyim. Depremleri deprem yapan insanların ve canlıların bulunduğu ortamlardır. Gerek peygamberler tarihinde gerekse insanlık tarihinde çok acı felaketleri tarihte görüyoruz. Bu anlamda bizim bu felaketlere, bu afetlere hazırlıklı olma adına ülkemiz bu konuda baya bir mesafe kat etti. Malumunuz iki ay önce çığ felaketinde 6 askerimizi kaybettik. AFAD’ın koordinesiyle birlikte bir an önce çığ altında kalan askerlerimizin kurtarılmasına yönelik yoğun bir çaba harcayarak en azında felaketin daha fazla olmasının önüne geçilmiş oldu” diye konuştu.

Konuşmaların ardından Bitlis Eren Üniversitesi Mimarlık ve Mühendislik Fakültesinden Prof. Dr. Hakan Çoban moderatörlüğünde düzenlenen panelde sunum gerçekleştirildi.

Programın sonunda ise, Bitlis AFAD tarafından deprem, kaza ve çığ gibi olaylarda kullanılan aletlerin sergisi gezildi.
Kaynak: İHA