Bartın'daki FETÖ/PDY Davaları

Bartın'daki 2 ayrı davada, 'silahlı terör örgütü üyesi olma' ile 'silahlı terör örgütü kurma ve yönetme' suçlarından 3'ü tutuklu 9 sanığın yargılanmasına devam edildi.

Bartın'da, Fetullahçı Terör Örgütü/Paralel Devlet Yapılanması'na (FETÖ/PDY) yönelik soruşturma kapsamında açılan 2 ayrı davada, 3'ü tutuklu 9 sanığın yargılanmasına devam edildi.

Bartın Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki ilk duruşmaya, "silahlı terör örgütüne üye olmak" suçundan tutuksuz yargılanan ve görevlerinden ihraç edilen eski polis memurları E.K, M.K, M.Y, S.S, S.T. ve T.C. ile avukatları katıldı.

Bartın'da "polislerden sorumlu il imamı" olduğu iddiasıyla hakkında dava açılan, itirafçı olması nedeniyle tutuksuz yargılan ve duruşmada tanık olarak dinlenen A.Y, sanıkları, sohbet toplantılarından tanıdığını söyledi.

Sanıklar, tanığın beyanlarını kabul etmediklerini belirterek, toplantılara katılmadıklarını öne sürdü.

Duruşma, tanıkların dinlenmesi ve sanıklardan elde edilen dijital verilerin incelenmesi için 8 Mayıs'a ertelendi.

Bartın Cumhuriyet Başsavcılığı'nca hazırlanan iddianamede, meslekten ihraç edilen emniyet personeli 6 sanık hakkında, "silahlı terör örgütüne üye olma" suçundan 5 yıldan 10 yıla kadar hapis cezası isteniyor.

- İkinci duruşma

Aynı mahkemedeki ikinci duruşmaya, "silahlı terör örgütü kurma ve yönetme" suçundan tutuklu yargılanan eski dershane öğretmenleri Ömer Faruk Akman, Gökhan Yalçınkaya ve Adem Fidan, bulundukları cezaevinden Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi (SEGBİS) aracılığıyla bağlandı.

Sanık avukatları ve yakınlarının da hazır bulunduğu duruşmada, sanıklar haklarındaki iddiaları kabul etmediklerini belirtti.

Duruşmada esas hakkındaki mütalaasını açıklayan cumhuriyet savcısı, sanıkların şifreli haberleşme programı "ByLock" kullandıkları, himmet topladıkları, bunları FETÖ'nün ev yapılanmalarına aktardıkları ayrıca Bank Asya hesaplarında yoğun para trafiğinin olduğunun belirlendiğini ifade etti.

Savcı, sanıkların, eski Zaman gazetesi Genel Yayın Müdürü Ekrem Dumanlı ve eski Samanyolu Yayın Grubu Başkanı Hidayet Karaca'nın gözaltına alınmasını protesto amacıyla düzenlenen eylemlere de katıldıklarının belirlendiğini aktardı.

Tüm sanıkların örgütün amaçlarını bildiklerini ve benimsediklerini ve örgüt hiyerarşisi içinde çeşitli görevlerde yer aldıklarını ifade eden savcı, sanıkların "silahlı terör örgütü kurmak ve yönetmek" suçundan cezalandırılmalarını istedi.

Sanık avukatları mütalaaya karşı savunma için süre talep etti. Duruşmayı, 23 Mart'a erteleyen mahkeme heyeti, sanıkların tutukluluk halinin devamına karar verdi.

Bartın Cumhuriyet Başsavcılığı'nca hazırlanan iddianamede, örgütle irtibatlı dershanelerde öğretmenlik yapan 3 sanığın "silahlı terör örgütü kurma ve yönetme" suçundan 15 yıldan 22 yıl 6'şar aya kadar hapisle cezalandırılmaları talep ediliyor.
Kaynak: AA