Arjantin'de Eski Devlet Başkanı 'Terörü Örtbas' Etmekle Suçlandı

Eski Devlet Başkanı Fernandez ve 11 hükümet görevlisi, 1994 yılında Arjantinİsrail Ortaklık Cemiyeti binasına düzenlenen terör saldırısında İran'ın parmağı olduğu yönündeki iddiaları örtbas etmekle suçlanıyor.

Arjantin'de eski Devlet Başkanı Cristina Fernandez, 1994 yılında başkent Buenos Aires'teki Arjantin-İsrail Ortaklık Cemiyeti binasına düzenlenen bombalı terör saldırısında İran'ın parmağı olduğu yönündeki iddiaları örtbas ettiği suçlamasıyla mahkeme önüne çıkarılacak.

Federal Yargıç Claudio Bonadio, eski Devlet Başkanı Fernandez ve 11 hükümet görevlisi hakkında görevi suistimal ve terörü örtbas etmek suçlamasıyla dava açıldığını bildirdi.

Arjantin Uluslararası Adalet Divanı Bilgi Merkezi'nden yapılan açıklamada, davanın ne zaman başlayacağına dair bilgi verilmedi.

Soruşturma kapsamında suçlanan görevlilerden 4'ü tutuklanmıştı. Yargıç Bonadio, aralık ayında savcılığın talebiyle geçen yıl senatör seçilen Fernandez'in dokunulmazlığının kaldırılması için meclise başvurmuştu.

Dokunulmazlık nedeniyle tutuklanamayan Fernandez'in buna rağmen yargılanmasının önünde engel bulunmuyor.

İlk kez savcı Alberto Nisman, 14 Ocak 2015'te Fernandez ve hükümet üyelerini, 2013 yılında İran ile imzalanan dış ticaret anlaşmasında petrol ve bazı ürünlerin ithalatında elde ettikleri avantajlar karşılığında terör eyleminde rolü olduğu iddia edilen İranlı görevlilerin soruşturmadan muaf tutulmasını sağlamakla suçlamıştı.

Savcı Nisman, 4 gün sonra evinde şakağından vurulmuş olarak bulunmuştu. Savcının intihar ettiği ileri sürülmüş ancak Arjantin polisi geçen yıl yaptığı soruşturmada Nisman'ın öldürüldüğü sonucuna varmıştı.

Ülkede 2007-2015 yıllarında devlet başkanlığı yapan Fernandez ise örtbas iddialarını reddederken, davanın, halefi muhafazakar Devlet Başkanı Mauricio Macri'nin talimatıyla açıldığını savunuyor.

1994 yılında Buenos Aires'teki Arjantin-İsrail Ortaklık Cemiyeti binasına düzenlenen bombalı saldırı Arjantin tarihindeki en kanlı terör eylemi olmuştu. Saldırıda 85 kişi hayatını kaybetmiş, yüzlerce kişi yaralanmıştı.

Kaynak: AA