Antalya'daki Yasa Dışı Dinleme Davasında Mütalaa

Siyasetçi ve kamu görevlilerinin de aralarında bulunduğu 130 kişiyi yasa dışı dinledikleri gerekçesiyle haklarında dava açılan 5'i tutuklu 11 sanık hakkında, mütalaa verildi Sanıkların, 'Haberleşmenin gizliliğinin ihlali', 'FETÖ/PDY silahlı terör örgütüne üye olma' ve 'Kamu görevlisinin görevi gereği düzenlemeye yetkili olduğu resmi belgede sahtecilik'ten 9 yıldan 542 yıla kadar hapis cezası talep edildi.

Antalya'da, aralarında siyasetçi ve kamu görevlilerinin de bulunduğu 130 kişiyi yasa dışı dinledikleri gerekçesiyle haklarında dava açılan 5'i tutuklu 11 sanığın yargılanmasına devam edildi.

Antalya 9. Ağır Ceza Mahkemesindeki duruşmaya, tutuklu sanıklar Rüştü Ç, Şenol O, Gökhan T, Sunal S, tutuksuz sanıklar Yavuz B. ve Süleyman Ş, müştekiler ve taraf avukatları katıldı.

Burdur E Tipi Kapalı Ceza İnfaz Kurumunda tutuklu bulunan Erol Ç, başka suçtan Kırşehir E Tipi Kapalı Ceza İnfaz Kurumunda tutuklu bulunan Ali K, Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi (SEGBİS) ile duruşmaya dahil oldu.

Cumhuriyet savcısı Taner Kaya'nın mahkemeye sunduğu mütalaada, Antalya İstihbarat Şube Müdürlüğünde görevli sanıkların 2009-2013 yıllarında çoğu emniyet ve askeri personelden oluşan kamu görevlilerinin hukuka aykırı dinlenerek bilgi notları hazırladıkları belirtildi.

Dinlenilen kişilerin kimlik bilgilerinin gizlendiği, telefon ve İMEİ numaralarının kimlik bilgileri yazılmakla birlikte özellikle mesleklerinin farklı yazılıp suç örgütü adına işlemler yapılıyor gibi izlenim verildiği kaydedilen mütalaada, dinlemeyle ilgili talep ve uzatma kararlarında tutarsızlıklar, keyfiliklerin olduğu vurgulandı.

Mütalaada, teknolojik imkanlar ve istihbari veriler göz önünde bulundurulduğunda dinlenilen kişilerin gerçek bilgilerinin tespitinin kolayca mümkün olmasına rağmen yanlış ve eksik bilgiyle dinleme kararlarının alındığı bildirildi.

Müştekilerin içerisinde yer aldıkları terör veya organize suç örgütleriyle bağlantılarının bulunduğu, resmi görev ve yetkinin kötüye kullanılması yoluyla sahte, gerçeğe aykırı belgeler düzenlemek suretiyle resmi belgede sahtecilik suçu işledikleri belirtilen mütalaada, alınan dinleme kararları sonrası dinlenen birçok kişi hakkında adli ya da idari bir işlem yapılmadığı, bu dinlemelerin belirli bir amacı gerçekleştirmeye yönelik sistemli, planlı, organize silahlı FETÖ üyeleri tarafından yapıldığı tespit edildiği dile getirildi.

Sanıkların, "Haberleşmenin gizliliğinin ihlali", "FETÖ/PDY silahlı terör örgütüne üye olma" ve "Kamu görevlisinin görevi gereği düzenlemeye yetkili olduğu resmi belgede sahtecilik"ten 9 yıldan 542 yıla kadar hapis cezası talep edildi.

Duruşma, eksikliklerin giderilmesi için 13 Nisan'a ertelendi.

Kaynak: AA