'2018 Troia Yılı' Tanıtım Çalışmaları

Troia'nın UNESCO Dünya Kültür Mirası listesine girişinin 20. yılı olan 2018 yılının "Troia Yılı" ilan edilmesinin ardından Çanakkale Valiliği, İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü, başta olmak üzere birçok kuruluşun destek verdiği tanıtım faaliyetleri dünya çapında ses getiriyor.

Dünya genelinde "Troia" temalı tanıtımlarla Çanakkale'nin turizmini canlandırmak amacıyla başlayan, Troia temalı spor, kültür, sanat, bilim ve eğitim alanlarında uluslararası çapta etkinlikler düzenlenmesi amaçlanan "2018 Troia Yılı", dünyanın dört bir yanında birçok fuarda işlendiği gibi, geniş çaplı projelerle de adından uzun süre söz ettirecek.

İngilizlerin köklü yayın organı BBC, Netflix ile ortak yapımı olan, çekimleri tamamlanan "Troy: Fall of a City" dizisindeki 3000 yıllık Troia efsanesinin yaşandığı Çanakkale topraklarını "Efsane ve Gerçekler! Efsanenin şehri hakkında ne kadarını biliyoruz" başlığıyla okuyucularına tanıttı. İngiltere'den gelen ekip, Çanakkale'de gelerek Troia bölgesinde temaslarda bulunurken bu temaslar, bir röportaj olarak okuyuculara aktarıldı.

Dünyada büyük yankı uyandırılması beklenen bu diziyle birlikte eski efsanevi şehir Troia’nın bu yıl çok daha göz önünde olacağı belirtilirken dizinin, Türkiye’de Troia yılı olarak ilan edilen, çeşitli etkinliklerle kutlanacak yılda yayınlanmasına, aynı yıl içerisinde Çanakkale'de Troia Müzesi'nin açılışının gerçekleşeceğine vurgu yapıldı.

150 yılı aşkındır kalıntıları özenle kazılan Troia hakkında neler bilindiğinin sorusuna cevap arayan BBC, Troia'nın Türkiye'nin batısında Çanakkale merkezden çok uzakta olmayan Çanakkale Boğazı'nın girişinde bir yerde olduğunu okuyucularına aktardı. Troia Savaşı ile tarihi bilgiler veren makalede, Troya'nın kültürler arası bir köprü olduğu, bunun öneminin de UNESCO tarafından kabul edilip, Troia'nın 1998 yılında Dünya Kültürel Miraslar Listesi’ne girdiği vurgulandı.

2018 Troia Yılı etkinlikleri çerçevesinde, mimari bir ödüle sahip Troia Müzesi'nin açılacağı, Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın 2004 yılında beyazperdeye yansıyan Hollywood yapımı yıldızlarla müzenin açılışını gerçekleştirmeyi planladığı kaydedildi.

"2018 Troia Yılı", Kültür ve Turizm Bakanlığı girişimleriyle dünyanın dört bir yanında milyonlarla buluşuyor. Bugüne kadar İspanya, Hindistan, Avustralya, Katar gibi ülkelerde turizm fuarlarında Troia Yılı tanıtılırken, yıl içerisinde Almanya, Ukrayna, Rusya, İngiltere, Çin gibi ülkeler başta olmak üzere 34 ülkeye çıkarma yapılacak.

Tanıtım faaliyetleri arasında yer alan uluslararası etkinliklerden en önemlisi Anadolu Ateşi Dans Topluluğu tarafından sergilenen Troia Müzikali. Anadolu Ateşi Dans Topluluğu, 2018 Troia Yılı kutlamaları çerçevesinde birçok ülkede Troia Müzikali performansını gerçekleştirecek. Bunun dışında Homeros'un görme engelli oluşundan yola çıkılarak ortaya çıkan, dünya genelinde ünlü görme engelli kişileri Çanakkale’de buluşturmayı planlayan "1. Troya Görme Engelliler Homeros Okumaları" projesi, Koreli ve Türk yazarları buluşturacak "Troyazar" projesi, dünya genelinden minik dansçıların yer alacağı “2018 Troya Halk Oyunları” projeleri, uluslararası çapta gerçekleşecek diğer etkinlikler olacak.

2018 Troia Yılı projeleri arasında "Troia Kültür Rotası" projesi de yer alıyor. Bu projeyle birlikte Troia çevresi, Ezine ve Ayvacık ilçelerine bağlı köyler, yürüyüş ve bisiklet yollarına kavuşacak. Bu projeyle birlikte bölgenin ekonomik ve sosyal kalkınmasına, tarihi, kültürel ve doğal değerlerin korunmasına ve geliştirilmesine katkı sağlanacak.

Kaynak: AA