Türkiye-Özbekistan Ortak Tarih Ve Müfredat Çalışmaları İçin Protokol

Kastamonu Üniversitesi ile Özbekistan Emir Timur Vakfı arasında TürkiyeÖzbekistan ortak tarih ve müfredat çalışmaları için ikili iş birliği protokolü imzalandı Vakıf Başkanı Prof. Dr. Habibullayev: 'Türk dizileri de bizim gençler tarafından büyük bir ilgiyle izleniyor' KÜ Rektörü Aydın: 'Biz, birbirimizi ancak ortak tarihimizle ortak dilimizle anlarız'

Türkiye-Özbekistan Ortak Tarih Ve Müfredat Çalışmaları İçin Protokol
Kastamonu Üniversitesi ile Özbekistan Emir Timur Vakfı arasında Türkiye-Özbekistan ortak tarih ve müfredat çalışmaları için ikili işbirliği protokolü imzalandı.

Rektörlükte yapılan törene, Kastamonu Üniversitesi (KÜ) Rektörü Prof. Dr. Seyit Aydın, Özbekistan Emir Timur Vakfı Başkanı Prof. Dr. Nozim Habibullayev, Özbekistan Milli Üniversitesi Tarih Bölümü Başkanı Prof. Dr. Hurşida Yunusova, Emir Timur Müzesi Müdürü Dr. Hurşid Fayziyev, Emir Timur Vakfı'ndan Dr. Dilafruz Kurbanova ve Tulgin Halitov ile Özbekistan Bilimler Akademisinden Sanjar Gulomov katıldı.

KÜ Rektörü Prof. Dr. Aydın, burada yaptığı konuşmada Kastamonu'da, 7 Mart'ta ortak tarih ve müfredat çalıştayı düzenleneceğini hatırlattı.

Ortak tarih ve ortak dil müfredatının önemine değinen Aydın, şunları dile getirdi:

"Ortak tarih ve ortak dil müfredatı bizim hayalimizdi. Türk dünyasının artık ne olursa olsun eğitiminde ortak tarihini müfredat haline getirip tüm okullarında okutması icap eder, yine ortak dilini de aynı şekilde müfredat haline getirip eğitimde bu ortak dili öğretmesi icap eder. Biz, birbirimizi ancak ortak tarihimizle ortak dilimizle anlarız. Geleceğimizi ortak, beraber olarak o şekilde tayin ederiz. Bizim tarihimiz ortaktır, beraberdir. Bizim tarihimizi, dilimizi, kültür varlıklarımızı beraberce düşünmemiz ve her şeyde beraber olmamız için bu müfredatı hazırlamamız icap eder. Ortak tarih müfredatıyla bu hedefe yönelik çalışmalar yapılacak. Geçmişte de bu manada sempozyumlar, kongreler, çalıştaylar tertip etmiştik ama Özbekistan ile ilk defa yapıyoruz."

Emir Timur Vakfı Başkanı Prof. Dr. Habibullayev ise müfredat çalışmalarıyla ikili ilişkilerin kuvvetleneceğine işaret ederek, "Bizim gelmemizin sebebi sadece ortak araştırmalar yapmak değil, bu iki devleti birbirine tanıtmaktır. Hedeflerimizden biri, gençleri de bir araya toplamak. Gençler birbiriyle konuştuğu zaman belki de dil açısından biraz sıkıntı yaşasalar da hemen hemen birbirlerini çok iyi anlıyorlar. Özbekistan’da gazetelerde ve televizyonlarda Türkiye'yi tanıtan haberler vardır. Türk dizileri de bizim gençler tarafından büyük bir ilgiyle izleniyor." dedi.

Konuşmaların ardından KÜ Rektörü Prof. Dr. Aydın ve Amir Temur Vakfı Başkanı Prof. Dr. Habibullayev tarafından protokol imzaladı.
Kaynak: AA