'Suç Ve Ceza' Romanı, Farklı Bakış Açılarıyla Yeniden Ele Alındı

Girne Amerikan Üniversitesi (GAÜ) Yaratıcı Endüstriyel Araştırma ve Uygulama Merkezi tarafından 2’ncisi düzenlenen Edebiyat Matinesi, “Suç ve Ceza” romanını farklı bakış açılarıyla yeniden ele aldı.

'Suç Ve Ceza' Romanı, Farklı Bakış Açılarıyla Yeniden Ele Alındı
Edebiyat Matinesi’nde, "Suç ve Ceza"nın yeniden okuması yapılarak, hukukçu gözü ile romana, farklı bir bakış açısıyla bakıldı.

Rektör Danışmanı Prof. Dr. Umay Türkeş gerçekleştirdiği konuşmasında, "Suç ve Ceza" romanını tahlil etmenin yanında, bu türde eserlerin hangi şartlarda ortaya çıktığının üzerinde durulması gerektiğini belirterek, bu toplantıları düzenlemelerinin sebebinin bir takım aydınlığı ön plana çıkartmak olduğunu söyledi.



Türkeş konuşmasının devamında ise şunları söyledi;

"Suç ve Ceza"nın yazıldığı döneme bakarsak, dünyada birçok ideolojilerin doğduğunu görüyoruz. Ve bunların birçok etkisi var. Bütün bu ideolojiler dünden bugün olmayı icat etmiştir. Bu ideolojilerden ve yeni akımlardan en önemlisi de, adaletin oluşturulması idi. Bu açıdan baktığımızda roman kahramanının işlediği suçtan dolayı, kendi kendini yargılayarak gidip ceza çekmeyi talep etmesi. Bu düşüncelerinde yaygın olduğu çağın o iklim içerisinde yer aldığını görüyoruz. Romanın adıyla da bakarsak, her suçun bir cezasının olacağını biliriz ve 20. yüzyıl insanları da bunu bilirler. Ben bunlara bağlı olarak şu 2 cümleyi eklemek isterim. ‘Dünyada İngilizler ve Ruslar, edebiyat açısından zirve de iki millettir’ bunu kabul etmek gerekir. Edebiyata bunu çok iyi yansıtmışlardır. Örneğin buna Shakespeare’i örnek verebiliriz. Bu eserler kendi kültürlerini aşarak, tüm dünyanın romanı haline gelmiştir. Türk milletinin bu konuda şöyle bir dramı vardır ki, biz kendimizi anlatamayan bir milletiz. Ancak umuyorum ki gençler bunu da adım adım yıkacaklar ve başaracaklar."

GAÜ Hukuk Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Meltem Caniklioğlu ise, "Suç ve Ceza" romanını bir hukukçu gözüyle değerlendirdiği konuşmasında, bir hukukçunun, kendisini yazarak ve konuşarak ifade edebilen bir kişi olması gerektiğini söyledi.

Caniklioğlu, "Mahkeme kararlarının gerekçeli olma mecburiyeti vardır. Hâkimler vermiş oldukları kararları kanunlara, yasaya ve hukuka bağlı olarak ama mutlaka vicdani kanaatlerine dayandırarak vermek zorundadır. Vicdani kanaat, hukuk kurallarına dayatılarak yapılabilir. Suç ve Ceza’yı tekrardan okuyup ele aldığınızda, belki yapılanları farklı bakış açısıyla göreceksiniz. Günümüzde bu sorunların önüne geçemiyorsak, bu sosyolojik bir sorundur. Yaşadığımız kapitalist düzenle, Suç ve Cezayı da karşılaştırabiliriz. Hukukçularımız kızmasın ama son olarak, soylu davranıp adalet göstermek, adalet değildir" dedi.

Etkinlik dahilinde ayrıca, GAÜ Müzik Öğretmenliği Akademisyeni Yrd. Doç. Dr. Deniz Sever tarafından, piyano resitali verildi.

GAÜ YEM Yönetim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Yavuz Demir moderatörlüğünde gerçekleşen Edebiyat Matinesine konuşmacı olarak, Müzik Öğretmenliği Akademisyeni Yrd. Doç. Dr. Deniz Sever, Hukuk Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Meltem Caniklioğlu ve Rektör Danışmanı Prof. Dr. Umay Türkeş katıldı.

Kaynak: İHA