Enflasyon Rakamlarının Yankıları

ATSO Başkanı Çetin: 'Enflasyonun kısa dönemde ekonomide canlılık yaratabildiğini fakat uzun dönemde verimliliği düşürdüğünü ve fiyat esnekliği düşük olan KOBİ'leri rekabet edemez duruma getirdiğini hepimiz anlamalıyız' ATB Başkanı Çandır: 'Yüksek YİÜFE, bu yılı tek haneli bir enflasyonla bitirmenin önündeki en büyük engel'.

Antalya Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) Başkanı Davut Çetin, enflasyonun kısa dönemde ekonomide canlılık yaratabildiğini fakat uzun dönemde verimliliği düşürdüğünü ve fiyat esnekliği düşük olan KOBİ'leri rekabet edemez duruma getirdiğini kaydetti.

Çetin, yaptığı yazılı açıklamada, bugün TÜİK tarafından açıklanan şubat TÜFE ve ÜFE verilerini değerlendirdi. Çetin, aylık yüzde 0,73 olarak açıklanan TÜFE artışının 0,52 puanının tek başına gıda grubu kaynaklı olduğunu bildirdi.

Merkez Bankası tahminlerinde, çift haneli enflasyonun yılın ikinci yarısına kadar devam edeceğinin öngörüldüğünü ve enflasyonun tek haneye düşmesinin, gıda enflasyonun yüzde 7'ye gerilemesi varsayımına bağlandığını belirten Çetin, 2 aylık gıda enflasyonunun yüzde 3,95 olduğuna bakılınca enflasyonda tek hanenin zor hedef olarak durduğunu ifade etti.

Enflasyon ve işsizliğin, aynı madalyonun iki yüzü olarak toplum refahını olumsuz etkilediğini ifade eden Çetin, şu değerlendirmelerde bulundu:

"Halen Türkiye'den yüksek enflasyon oranına sahip ülkeler Venezuela, Libya, Sudan, Arjantin, Mısır ve Nijerya'dır. Enflasyonun kısa dönemde ekonomide canlılık yaratabildiğini fakat uzun dönemde verimliliği düşürdüğünü ve fiyat esnekliği düşük olan KOBİ'leri rekabet edemez duruma getirdiğini hepimiz anlamalıyız. Yüksek enflasyon yapısal verimsizlik dışında Merkez Bankasının enflasyon hedefine güvene de bağlıdır. Bu iki konunun önemini kamuoyuna yeterince anlatamamış olmak, bütün kurumların ve ekonomi basınının da sorumluluğudur. Ekonomide verimliliği artıracak yapısal reformları popüler konuların gölgesinde bıraktığımız sürece bu sorunları ayda bir kez konuşmaya devam edeceğiz."

- ATB Başkanı Çandır

Antalya Ticaret Borsası (ATB) Başkanı Ali Çandır da enflasyon verilerine ilişkin yaptığı açıklamada, tüketici fiyatlarındaki artışın, 2018 yılını tek haneli enflasyon ile bitirebilmek için geçen ay yapılan 11 aylık ortalama 0,80'lik hedef değerin altında kalmasının yıl sonu enflasyonu için kendilerini umutlandırdığını kaydetti.

Mart, nisan, ekim ve kasımın, enflasyonu tek haneye düşürebilmek için fırsat aylar olduğunu belirten Çandır, bu aylarda yüzde 1'in altında ve ortalama olarak aylık yüzde 0,80'lik enflasyon rakamı elde edilmesi durumunda yıl sonunda tek haneli enflasyonun görülebileceğini kaydetti. Çandır, "Ancak hemen belirtmek gerekir ki geriye kalan altı ay, tek hane hedefi için kritik eşikler oluşturmaktadır. Çünkü bu aylarda sıfıra yakın ve sıfırın altında enflasyonlar söz konusu olmuştur." değerlendirmesini yaptı.

Üretici enflasyonunun TÜFE üzerinde yarattığı baskıya dikkati çeken Çandır, "Yüksek Yİ-ÜFE, bu yılı tek haneli bir enflasyonla bitirmenin önündeki en büyük engel. Her ne kadar üretici kesim birçok nedenle üzerindeki bu yüksek enflasyonu tüketiciye yansıtmada eninde sonunda belirli ölçüde yaşamak durumunda kalacak. Yıl içinde yaşanması muhtemel kur yükselişleri üreticinin mevcut zorluklarını daha da artıracaktır." uyarısında bulundu.

Çandır, Isparta, Antalya illerini kapsayan Batı Akdeniz'in enflasyonunun şubat ayında yüzde 0,75 ile ülke ortalamasına yakın olduğunu, yıllık enflasyonda ise yüzde 10,80 ile ülke ortalamasının üzerinde gerçekleştiğini belirtti.
Kaynak: AA