'Büyük Koalisyondan Beklentimiz Türkiye İle İlişkilerin Düzeltilmesi'

İKV Başkanı Zeytinoğlu: '(Almanya'da Sosyal Demokrat Parti'nin Hristiyan Birlik partileri ile büyük koalisyona onay vermesi) Büyük koalisyondan beklentimiz Türkiye ile ilişkilerin düzeltilmesi'.

İktisadi Kalkınma Vakfı (İKV) Başkanı Ayhan Zeytinoğlu, Sosyal Demokrat Parti'nin (SPD) Hristiyan Birlik (CDU/CSU) partileri ile büyük koalisyona onay vermesine ilişkin, "Büyük koalisyondan beklentimiz Türkiye ile ilişkilerin düzeltilmesi." ifadesini kullandı.

Zeytinoğlu, SPD'nin CDU/CSU partileri ile büyük koalisyona onay vermesine ilişkin yaptığı yazılı açıklamada, Almanya'da 24 Eylül 2017'deki seçimlerden sonra hükümet arayışlarının bugüne kadar devam ettiğini bildirdi.

AB’nin lokomotif ülkesinde 5 aydır hükümetin kurulamamasının birliğin önemli süreçlerini de etkilediğini kaydeden Zeytinoğlu, Brexit süreci ve Brexit sonrasında AB yapısında gerçekleştirilecek reformlar için Almanya’nın liderliğinin önemli olduğunu vurguladı.

Zeytinoğlu, bu gelişmeyi önemsediklerini belirterek, "AB ülkeleri ile yoğun dış ticaret ve yatırım ilişkileri bir yana AB hedefinin Türkiye açısından önemini de düşünürsek, güçlü bir AB’nin Türkiye için de ne kadar gerekli olduğu ortaya çıkar." ifadelerini kullandı.

Zeytinoğlu, büyük koalisyondan beklentilerinin Türkiye ile ilişkilerin düzeltilmesi olduğunu vurguladı.

Türkiye ile Almanya arasındaki ilişkilerin düzeltilmesi ihtiyacına da işaret eden Zeytinoğlu, şunları kaydetti:

"Koalisyon görüşmeleri başlarken iki parti, taslak bir anlaşma üzerinde uzlaşmışlardı. Bu taslakta Türkiye ile ilişkilere de değinilmişti. AB çerçevesinde Almanya'nın Türkiye ile yeni fasılların açılmasını desteklemediği ve Gümrük Birliği'nin güncellenmesi ve vize serbestliği süreçlerinde de Türkiye’ye yeşil ışık yakılmaması görüşünde olunduğu belirtilmişti. Bu yaklaşım, Türkiye-AB ilişkilerini çıkmaza sokar. Koalisyonun Türkiye ile ilişkileri güçlendirmek için yeni adımlar atması gerekiyor. Umarız Başbakan olarak 4’üncü dönemine girecek olan sayın Merkel bu konuda basiretli davranır ve AB ile Türkiye arasında yakın ilişkilere her zamankinden daha fazla ihtiyaç duyulduğu bu dönemde Türkiye ile ilişkileri canlandırmak için adımlar atar."
Kaynak: AA