Musluktan Sıcak Su Akmadan Önce Gelen Soğuk Suyun İsrafını Önleyecekler

Denizli’de özel bir okulun ortaokul öğrencileri, sıcak su için açılan muslukta, ilk akma anındaki soğuk suyun israf olmaması için proje geliştirdi. Öğrenciler, uluslararası bir yarışmanın Türkiye ayağına katılmak için hazırlanan proje ile Denizli’yi temsil edecekler.

Musluktan Sıcak Su Akmadan Önce Gelen Soğuk Suyun İsrafını Önleyecekler
Denizli’de özel bir okulun ortaokul öğrencileri, uluslararası bir vakıf tarafından her yıl düzenlenen, 9-16 yaş arasındaki gençlerin dünya sorunlarına çözüm bulmak için yapılan yarışmaya, dikkat çeken proje ile katılıyorlar. Uluslararası bu turnuvanın yerel ayağına katılacak Denizlili gençler bu yılın teması olan ’suyun yolculuğu’ konulu projelerinin sonuna geldi.

Yaşları 10 ile 12 arasında olan ’hardcore’ takımı bu projede amaçlarının prototipini yaptıkları ürün ile musluktan sıcak su akana kadar kaybedilen soğuk suyun israfını önlemek ve tasarladıkları akıllı sistem ile suyun direk ılık akmasını sağlamak olduğunu söylediler. Fen, mühendislik ve yazılım becerilerini kullanarak tasarladıkları ürünün en önemli özelliği; yenilenebilir enerji kullanması, güneş panelleri sayesinde akünün sürekli dolması ve fazladan bir harcamaya sebep olmaması. Bu proje ile öğrenciler insanlık için hayati önem taşıyan suyun israf olmaması için çalıştıklarını belirttiler.

Aynı okuldan turnuvaya katılan lise takımı sleepless ise, yaptıkları araştırma, gezi ve ziyaretler sonucunda, evlerde veya sanayide kullanılan ters ozmoz çalışan filtrelerde çok fazla miktarda atık suyun boşa atıldığını keşfettikleri için bu projeye başladıklarını söylediler.

Ücreti ödenmiş olan 2 litre temiz su için, 8 litre suyun atıldığını ve su faturalarının kabarık olmasının nedenini buna bağladıklarını belirten öğrenciler, bunun için de atık olan suyun değerlendirilmesi için bu sistemi geliştirdiklerini belirttiler.

İzmir’de düzenlenecek olan yarışmaya ortaokul ve lise kategorisinde girecek olan öğrenciler, yarışmaya üç grup halinde katılıyor. Öz değerler ve robotik çalışma başlığı altında lise ve ortaokul grupları projeleri ile yarışmalarda Denizli’yi temsil edecek.
Kaynak: İHA