Çanakkale Savaşları Kahramanı Bigalı Mehmet Çavuş Anıldı

Çanakkale Savaşları Gelibolu Yarımadası Tarihi Alan Başkanı Kaşdemir: 'Çanakkale'de Bigalı Mehmet Çavuş, 103 yıl önce üzerimize haksızca gelenlere karşı, vatanımıza, bayrağımız göz dikenlere karşı, bu topraklar bizim diye haykırarak önce silahlıyla, tüfeğiyle, o yetmeyince küreğiyle, o da elinde gidince taşla toprakla üzerine saldırmıştır. İşte bizim ecdadımız budur. Kahraman Mehmetçik budur'

Çanakkale Savaşları Kahramanı Bigalı Mehmet Çavuş Anıldı
Çanakkale Savaşları kahramanı Bigalı Mehmet Çavuş, Eceabat ilçesine bağlı Seddülbahir köyünde düzenlenen törenle anıldı.

Çanakkale Savaşları Gelibolu Yarımadası Tarihi Alan Başkanlığı tarafından, köy meydanındaki Atatürk anıtı önünde düzenlenen törene Mehmet Çavuş'un doğum yeri Biga ilçesi ile çevre ilçe ve köylerden çok sayıda kişi katıldı.

Alan Başkanı İsmail Kaşdemir, törende yaptığı konuşmada, Anadolu coğrafyasının her karışında vatan savunmasına katılan ecdadın kefensiz yattığını söyledi.

Bu toprakları hak etmek için bugün Afrin'de Mehmetçik'in yine destan yazdığını belirten Kaşdemir, şöyle konuştu:

"Şehitlerimiz, gazilerimiz oluyor ama biz bu topraklarda ebediyen, ilelebet var olacağımızı her daim söylüyoruz çünkü bu topraklar bizim. Çanakkale'de Bigalı Mehmet Çavuş, 103 yıl önce üzerimize haksızca gelenlere karşı, vatanımıza, bayrağımız göz dikenlere karşı, bu topraklar bizim diye haykırarak önce silahlıyla, tüfeğiyle, o yetmeyince küreğiyle, o da elinde gidince taşla toprakla üzerine saldırmıştır. İşte bizim ecdadımız budur. Kahraman Mehmetçik budur. Çanakkale’de bu Mehmetçik, bu büyük insanlar bir oldu, beraber oldu, kardeş oldu. Siperde, cephede, omuz omuza, yan yana yedi düvele karşı durdu. Kimi şehit, kimi gazi oldu ama onların bir tek ortak amacı vardı. Vatan, bayrak, namus ve kutsal değerler. Gazi olanlar memleketine döndü, Bigalı Mehmet Çavuş gibi ama onurla yaşadı. Gururla yaşadı. Onun onuru, gururu bizim bile hala dillerimizde ve bu memlekette Bigalı Mehmet Çavuşların hatıraları bitmeyecek."

Konuşmanın ardından şiir dinletisi ile Kur'an-ı Kerim tilaveti yapıldı, vatan savunmasında şehit olan askerler için dua edildi.

- Mehmet Çavuş

Seddülbahir Cephesi'nde, çıkarma yapan düşman askerlerine karşı silah arkadaşlarıyla çarpışırken, namlusu parçalanan tüfeğini İngilizlere fırlatan ve yerden aldığı taşlarla mücadelesini sürdüren Bigalı Mehmet Çavuş, adını tarihe altın harflerle yazdıran Mehmetçikler arasında yer alıyor.

Mehmet Çavuş'un gösterdiği kahramanlığı ödüllendirmek isteyen 19. Tümen Komutanı Yarbay Mustafa Kemal, Müstahkem Mevki Komutanı Cevat Paşa'ya bir rapor göndererek 27. Alay 3. Tabur 10. Bölük eratından Mustafa oğlu Bigalı Mehmet Çavuş'a kahramanlık madalyası ödülü verilmesini sağladı.

Kaynak: AA