Başkan Türel Açıklaması 'Çalkaya Sorunu Tarih Oldu Tarih'

Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel, Aksu’nun Çalkaya Bölgesini Kentsel Dönüşüm ve Gelişim Proje Alanı ilan ettiklerini söyledi.

Başkan Türel Açıklaması 'Çalkaya Sorunu Tarih Oldu Tarih'
Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel, Aksu’da vatandaşlarla bir araya geldi. Başkan Türel, Maliye Bakanlığı, Antalya Büyükşehir Belediyesi ve Aksu Belediyesi ile birlikte imzalanan imar protokolü hakkında vatandaşları bilgilendirdi. Başkan Türel, Güzelyurt Mahallesi’nde düzenlenen bilgilendirme toplantısında gelinen süreci anlattı. Türel, “30 yıldır çözülemeyen bir sorun artık çözüldü. Dile kolay 30 yıllık Aksu -Çalkaya sorununu çözecek tarihi bir karar alarak, bölgeyi Kentsel Dönüşüm ve Gelişim Proje Alanı ilan etmek suretiyle 12 bin vatandaşın tapularının üzerindeki şerhleri kaldıracak bir çalışmayı başlatıyoruz” dedi.



“İsyan etmekte haklısınız”

Aksulu vatandaşın isyan etmekte haklı olduğunun altını çizen Başkan Türel, “Sizler, söz konusu şerh yüzünden yıllardır taşınmazlarınız üzerinde tasarruf etme haklarınızı kaybettiniz. Bu süreç devam ederken tescil gören imar parsellerinin bazılarına o dönemde fiiliyatını sürdüren imar planları doğrultusunda yapı ruhsatları verildi ve yapılaşmaları büyük ölçüde tamamlandı. Bakanlık, yaşanan sorunların ve hataların giderilmesi, hak kayıplarının doğması muhtemel hazine zararının önlenmesi bakımından “Bölgenin revize imar planı ile yeniden tanzimi ve imar planı tadilatı suretiyle yeni bir imar uygulaması yapılması hususunda” görüş bildirdi. Sonuç olarak yaşanan mülkiyet ve imar hukuku sorunları nedeniyle bölgede uzun yıllardır uygulamaya yönelik hiçbir işlem yapılamadı. Allah nasip etti. Seneler sonra Ankara’da milletvekili ve Genel Başkan yardımcısı olduğum süreçte bizzat 2B yasasının mutfağında da çalışarak çıkmasına vesile oldum. Gece demedik, gündüz demedik çalıştık. Biz bu sorunu çözmemiz gerektiğini cumhurbaşkanımızdan aldığımız çözümsüzlük çözüm değildir dersinden dolayı sorunları çözüm noktasına taşıdık” diye konuştu.



" Kentsel dönüşüm alanı ilan edildi"

‘Cumhurbaşkanımız ve başbakanımız nihai imzayı attı sulh nameyi bütün bakanlarımız imzaladı” diyen Başkan Türel, “Antalya’daki takım kaptanımız başta, Dışişleri Bakanımız ve tabi ki maliye bakanımız sulhnamenin bir tarafıydı. Büyük destek verdiler. Ve Maliye Bakanlığı Büyükşehir Belediyesi Aksu Belediyesi arasında da bir protokol imzalayarak artık bu sorunun çözümü için çalışmaya başlayabilir hale geldik. Yani meselenin artık yüzde 60’ı, 70’’i çözüldü desek yeridir. Protokolün imzalanmasından sonra ilgili mevzuatları yerine getirmek suretiyle bu bölgeyi “Kentsel Dönüşüm Alanı” ilan ettik. Ve bir iki ay mevcutta önce bir durum tespiti, o bitti ve arkasından da Bakanlar kurulu kararı çıktığında yapılması gerekenleri şimdiden çıkmış gibi bir taraftan yürütüyoruz” dedi.



“Kazan kazan kazan”

Çalkaya’da mevcutta Kepezaltı- Santralde yapılan gibi bir kentsel dönüşüm yapmayacaklarını anlatan Türel, “Burada önceliğimiz tapu şerhleri kaldırmak ve kentsel dönüşüm. Bu şerhleri kaldırmanın bir yolu yöntemi. Kazan kazan kazan esasına dayalı bir uygulamayı yapıyoruz. Bunca yıl beklediniz. Ananızın ak sütü gibi helal bir hakkı sizlere sunmak inşallah yine bizlere nasip olacak. Bu sizin helaliniz. Bun anlamda bir kez daha çok mutlu olduğumu ifade etmek isterim. Dolayısıyla şimdide bundan sonrada size başka yalan senaryolarla gelecekler. Menderes Türel’in kapısı herkese açık. Allah aşkına bu yalancılara itibar etmeyin gelin doğrusunu bizden öğrenin. Biz tabi buralara vatandaşlarla bir danışma ofisleri kurmak suretiyle buralarda en güzel şekilde sizleri bilgilendireceğiz. Bir kere şunu iyi bilin ki, bundan emin olun, her safhası sizlerle konuşularak şeffaf bir şekilde yürütülecek bir çalışma söz konusu. Sizlerden gizli saklı hiçbir şey yapmadık, hamt olsun bundan sonrada yapmayız. O yüzden belediyemizde uzman kişilerden oluşan bir çalışma kadrosu kurduk şuan da un yağ şeker bir araya getirip helvayı karmaya başlayacağız. Bu kardeşiniz vatandaşlarına ne söz verdiyse bugüne kadar eksiksiz cenabı ı hak lütfetti sizlerin dua ve destekleriyle bizlerin gayretleriyle büyüklerimizin bize yol açmasıyla bu sözlerin hepsini yerine getirdik.”

“Sorun tarih oldu”

Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel, “Artık bunu herkes biliyor. İşte bakın sulh name Türkiye’de ilktir. Ve böylelikle burada yılların sorununu ortadan kaldırmış oluyoruz. Bakın 13 bin dönüm 13 milyon metrekare bu. Dile kolay yani. Söyleyip geçiyoruz. Bu büyüklükte bir sulh nameyi Maliye bakanı kendisi bizzat imza töreninde söyledi.

Daha ilk defa imzalıyor. Adı sulhname diye geçiyor ama esasen tam bir protokol yaptık. Dualarınızla desteklerinizle bizim arkamızda olmasaydınız belki hala bu sorunun çözülmesini bekliyor olacaktınız. Kentsel Dönüşüm Alanı ilanından sonra alanın tamamında 1/5000 ölçekli Nazım İmar Planı ve buna uygun olarak 1/1000 ölçekli Uygulama İmar Planları hazırlanacak. Etaplar halinde yapılacak olan parselasyon planlarını da bitirdikten sonra Çalkaya Bölgesindeki imar sorunlarının çözümleneceğini zaten sizlerde biliyorsunuz. Ve kazan kazan kazan dedik 654 milyon bir borçtan aksu belediyemiz kurtuluyor. Her ay 600 bin lirası başkanın keseliyor. Şimdi bitti artık o kesintiler. Büyükşehir ne kazanıyor diyorsanız bizim kazancımız sizin kazancınız tapularınızdaki şerhler kalkıyor bizim kazancımızda o oluyor inşallah. Çalkaya sorunu tarih oldu tarih bunu isteyen istemeyen herkes duysun. Ve planlarımızı da tamamladıktan sonra inşallah bu sene sonuna doğru en geç ocak ayında şerhler kalkıyor. Artık itimat edip kasanızda sakladığınız yastığınızın yatağınızın yorganınızın altındaki ay yıldızlı o tapular gerçek değerini buluyor şimdiden hayırlı olsun uğurlu olsun diyorum” dedi.

Kaynak: İHA