Başkan Sözlü Açıklaması 'İnsan Hayatını Korumak, İbadet Kadar Değerli'

Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Hüseyin Sözlü, depremlerin, ülkenin asli sorunlarının kaçak ve sağlıksız yapılaşma, mühendislik hizmeti almadan yapı üretilmesi ve yapı denetiminin sağlanmaması olduğunu gösterdiğini ifade ederek, Türkiye’nin depremlerden yeterli dersi almadığını belirtti.

Başkan Sözlü Açıklaması 'İnsan Hayatını Korumak, İbadet Kadar Değerli'
"28 Şubat Sivil Savunma Günü ve 1-7 Mart Deprem Haftası" etkinlikleri kapsamında, Adana Büyükşehir Belediyesi Tiyatro Salonu’nda ’Deprem Gerçeği ve Adana’’ konulu panelde konuşan Sözlü, Türkiye’nin depremi uygulamalı gören bir ülke olduğunu ancak bu depremlerden yeterli ders alınmadığını ifade ederek, "İnsan hayatını korumanın, ibadet kadar değerli olduğuna inanan bir belediye başkanı olarak şunu açık yüreklilikle ifade ediyorum ki Yap-sat yöntemiyle ticari amaçlı olarak konut üretenlerin daha akıllı, daha vicdanlı ve dürüst davranması gerekiyor" dedi.

Konut üreticisini samimi, dürüst ve vicdanlı davranmaya davet eden Başkan Sözlü, 1998 Ceyhan depreminin oluşturduğu can kayıplarını örnek gösterdi. Sözlü, "Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre aktif deprem kuşağı üzerinde bulunan Türkiye‘deki binaların yüzde 10’u kaçak, 15 milyon civarında olduğu tahmin edilen konut stokunun yüzde 10‘unun yenilenmesi ve yüzde 30‘unun da güçlendirilmesi gerekir. Yapı niteliğine yalnızca inşaat açısından bakmamak gerek, nicelik ve estetik de önemli. Fütursuzca imara açılan delta alanları depreme tedbirde engel teşkil ediyor" diye konuştu.

Kaynak: İHA