Bakan Yılmaz Açıklaması 'Türkiye'nin Önceliği Eğitim'

Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz, eğitimden daha önemli bir konu olmadığını vurgulayarak, "Türkiye’nin önceliği eğitimdir. Eğer eğitim iyi giderse her alan iyi gider. Daha kaliteli bir eğitim için ikili eğitimi ortadan kaldıracağız" dedi.

Bakan Yılmaz Açıklaması 'Türkiye'nin Önceliği Eğitim'
Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Ahmet Eşref Fakıbaba, Kalkınma Bakanı Lütfi Elvan ile Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz, İçel Valisi Ali İhsan Su’yu ziyaret etti. Ziyarette konuşan Bakan Lütfi Elvan, Bakan Fakıbaba ve Yılmaz’a İçel’e yaptıkları yatırım ve hizmetlerden dolayı teşekkür etti. Elvan, Bakan Fakıbaba’nın göreve geldiği ilk günden itibaren İçel’in sorunlarının giderilmesi, tarımda daha iyi noktaya gelebilmesi için çok ciddi destekler verdiğini söyledi.

Bakan Yılmaz’ın da İçel’deki eğitim yatırımlarına büyük katkı sağladığını vurgulayan Elvan, "2019 sonu itibarıyla bizim tekli eğitim sistemine geçme hedefimiz var. İşte bu hedefi gerçekleştirme doğrultusunda özellikle ilk ve orta öğretim yatırımlarında kendisi inanılmaz bir destek verdi ve halen bu desteğini sürdürüyor" diye konuştu

Bakan Ahmet Eşref Fakıbaba da İçel’de bulunmaktan büyük mutluluk duyduğunu kaydederek, Elvan ve Yılmaz ile tüm kentlere hizmet için çalıştıklarını dile getirdi. İçel’in "3T" ile tanımlanacak bir kent olduğuna vurgu yapan Fakıbaba, "Tarımın gerçekten bir merkezi. T’lerden biri tarım. Her konuda gerçekten Türkiye’nin bir yüz akı. İkinci ’T’ ise turizm. Bu noktada Bakan Elvan’ın İçel’e, Adana’ya kazandırdığı çok büyük güzellikler var. Turizm olarak da gerçekten Türkiye’nin en önemli şehirlerinden birisi. Üçüncü ’T’ ise tarih. Tarih denince hakikaten İçel çok önemli bir tarihi şehrimiz" şeklinde konuştu.



"İkili eğitimi ortadan kaldıracağız"

Bakan İsmet Yılmaz ise Bakan Elvan’ın İçel için çok gayret gösterdiğini belirterek, 2016 ve 2017’de ek yatırımların yüzde 80’ini İçel’in aldığını söyledi.

Kaliteli eğitim verilmesi için çalıştıklarının altını çizen Yılmaz, "Başbakanımızın talimatı var, ikili eğitimi ortadan kaldıracağız. Niçin? Daha kaliteli bir eğitimi evlatlarımıza vermek için. Türkiye’nin Akdeniz’deki en büyük limanına sahip İçel’de evlatlarımızın çok daha iyi yetiştirilmesi, daha nitelik ve kaliteli eğitim verilmesi için. Bunun için öncelikle altyapının çözümlenmesi lazım. Yeni dersliklerin, okulların, atölyelerin, laboratuvarların, spor salonlarının yapılması lazım. Yatırımların onay makamı neresi? Kalkınma Bakanlığı. O yüzden Bakanımıza teşekkür ediyorum. Biz geldiğimizde 1 milyarın üzerinde eğitim yatırımını İçel’de gerçekleştirdik. Devam eden yatırımlarımız var. Biz geldiğimizde derslik başına düşen öğrenci sayısı 35’ti, şimdi 26’ya düştü" ifadelerini kullandı.

"Türkiye’nin önceliği eğitimdir"

Gelecek senenin sonuna kadar İçel’de de ikili eğitimi sonlandıracaklarını kaydeden Yılmaz, kaynak problemlerinin olmadığını dile getirdi. Eğitimden daha önemli bir konu olmadığına dikkat çeken Yılmaz, "Türkiye’nin önceliği eğitimdir. Eğer eğitim iyi giderse her alan iyi gider. Çiftçiye iyi eğitim verirseniz o zaman bereket gelir, çiftçiye iyi eğitim vermezseniz tarımda da istediğiniz neticeyi alamazsınız. Ticarette, turizmde, aklınıza ne gelirse gelsin. Turizm servisle, hizmetle alakalıdır. Nitelikli hizmet verilirse turist gelir. Çok güzel otelleriniz olsa dahi insan bir sefer gelir gider, yeterli ve güler yüzlü hizmeti veremezseniz bir daha gelmez. Onun gelmesini sağlayabilmek için onu evinde hissettirebilmek lazım. Yine bu da eğitimden geçiyor. Bunu söyledikten sonra Orman Bakanı diyor ki, ’anladım ki eğitim çok çok önemli. Gerekiyorsa Bakanlığımızın binasını dahi eğitim yapılması için okula vereceğim’ dedi.

Biz de inşallah bundan sonra kamuya ait birçok arazileri eğitim bakanlığına alıyoruz. İstiyoruz ki ilkokullar, ortaokullar şehir içinde kalsın. Liselere, eğer ki şehir içinde yer bulamıyorsak da o zaman şehrinde biraz uzağına taşıyalım diyerek taşımalı eğitimi de azaltmak istiyoruz" dedi.

Okul öncesi eğitime öncelik verdiklerini ifade eden Yılmaz, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Kaliteli eğitim vermek adına okul öncesi eğitimi yaygınlaştırıyoruz. Geldiğimizde okul öncesi eğitim yüzde 10’du, geçen yıl 5 yaş için okul öncesi eğitime gidenlerin oranı yüzde 74. Kaç kat, yani 7 kat arttı. Allah nasip ederse 2019 yılına kadar, okul öncesi eğitimi önce 5 yaş için yüzde 90’a, daha sonra 4-5 yaş için de yüzde 90’a çıkardığımızda inanın ki Avrupa’da eğitimden geri olduğumuz hiçbir alan yok. ’Bir okul öncesi eğitimde geriyiz, geç kaldık’ diyorduk. Normaldir. Kaynak ayıramazsanız, zorunlu eğitim kaç yıl? İster 8 ister 12 yıl olarak düşünün. Zorunlu eğitime kaynak ayıramazsanız, öğretmen veremezseniz, o zaman siz zorunlu olmayan okul öncesi eğitime nasıl kaynak ayıracaksınız? Ama hamd olsun, gerçekten milli gelirimizin yüzde 6,2’sini eğitime ayırıyoruz. Merkezi hükümet bütçesinin yüzde 18’inden daha fazlasını ayırıyoruz. Nereden nereye geldiğimizi göstermek için 2002 rakamını vermem lazım. 2002’de milli gelirden ayırdığımız pay 2,9’du ama merkezi hükümet bütçesinden aldığı pay da yüzde 10 civarındaydı. Şimdi yüzde 18’in üzerinde. Allah nasip ederse okul öncesi eğitimde iyi bir noktaya gideceğiz, Türkiye’nin yarınını bugünden daha iyi yapacağız."
Kaynak: İHA