Mahkeme Başkanından Sanık Pilotlara 'Dürüstlük' Tepkisi

FETÖ'nün darbe girişimi sırasında Kara Havacılık Komutanlığındaki eylemlere ilişkin davada, tanıkları doğru beyan vermemekle suçlayan sanıklara Mahkeme Başkanı Dik, tepki gösterdi Mahkeme Başkanı Dik: 'İki saattir mertlikten, dürüstlükten, zandan bahsediyorsunuz. Madem öyle o gece bombalanan TÜRKSAT'ın üzerinden uçan ve ateş açan pilotların kim olduğunu söyleyin. Hadi bakalım bekliyorum, söyleyin kimdi o pilotlar'

Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) 15 Temmuz darbe girişimi sırasında Kara Havacılık Komutanlığındaki eylemlere ilişkin 152'si asker, 3'ü sivil 155 sanığın yargılandığı davaya devam edildi.

Ankara 17. Ağır Ceza Mahkemesince Sincan Ceza İnfaz Kurumları Kampüsü'ndeki salonda görülen duruşmada, tanık beyanları alındı.

Tanık Doğan Canbaz, darbe girişiminin yaşandığı akşam evinde boğaz köprülerinin askerlerce kapatıldığı haberlerini izlediğini söyledi. Bu gelişmeden kısa süre sonra karargaha gelmesi için üstleri tarafından arandığını belirten Canbaz, önce karargah nizamiyesinden içeri alınmadığını, sanık eski yarbay Murat Bolat'ın ismini vermesi üzerine içeri girebildiğini ifade etti.

Hangar bölgesinde karşılaştıkları Bolat'ın kendilerine sıkıyönetimin ilan edildiğini söylediğini aktaran Canbaz, "Hepimizin asker olduğunu, emirlere uymamız gerektiğini söyledi. Ardından kaç helikopterin faal olduğunu sordu. 9 helikopterin faal olduğu cevabı verilince helikopterlere mühimmat yüklenmesi emrini verdi." dedi.

Canbaz, darbe girişimini öğrendikten sonra helikopterlerle ilgilenmeme kararı aldıklarını kaydetti.

- "Normal akışa aykırı bir durum"

Tanık Ercanay Ceran, darbe girişiminden 2 gün önce eğitim kapsamında yapılacak gece uçuşu için birliğinde bulunduğu söyledi.

Eğitim uçuş programında olmayan bir skorsky helikopterin de uçuşuna katılacağını sonradan öğrendiğini belirten Ceran, "Normalde bizimle uçmayan pilotları kamelyada otururken gördüm. Bu kişilerin telsiz konuşmalarına şahit oldum, bunlar Gölbaşı ve Temelli üzerinde uçuş yapıyordu." diye konuştu.

15 Temmuz darbe girişiminin ardından bu durumu anlattığı savcının kendisine "Bu sana neden garip geldi?" diye sorduğunu ifade eden Ceran, şöyle devam etti:

"Birliğimizden olmayan pilotların eğitimlerini genelde yapmadığımızı söyledim. Olağan dışı, normal akışa aykırı olduğunu düşündüğüm için bu olayı aktardım. İsmini verdiğim kişilerin daha önce eğitim uçuşu yaptığını görmedim. Bu bana garip geldi. Telsiz konuşmalarında, 'Gölbaşı çalışmalarını bitirdik, Temelli'ye dönüyoruz' dediklerine şahidim."

- Başkandan pilotlara tepki

Daha sonra söz alan sanıklardan bazılarının, tanıkları doğru beyan vermemekle suçlaması üzerine araya giren Mahkeme Başkanı Oğuz Dik, "İki saattir mertlikten, dürüstlükten bahsediyorsunuz. Madem öyle o gece bombalanan TÜRKSAT'ın üzerinden uçan ve ateş açan pilotların kim olduğunu söyleyin. Hadi bakalım bekliyorum, söyleyin kimdi o pilotlar?" diyerek sanıklara tepki gösterdi.

Başkan Dik'in sözleri üzerine sanıklar sessiz kalmakla yetindi.

Duruşmaya devam ediliyor.
Kaynak: AA