GÜNDEM / 30 Mart 2018

ANADOLU AJANSI.

Kurucusu: Mustafa Kemal Atatürk / 6 Nisan 1920

1- Cumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, partisinin genel merkezinde Genişletilmiş İl Başkanları Toplantısı'na katılacak, Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde Ukrayna Dışişleri Bakanı Pavlo Klimkin'i kabul edecek.

(Ankara/11.00/14.30) (Fotoğraflı-Görüntülü)

2- TBMM Başkanı İsmail Kahraman, Ukrayna Dışişleri Bakanı Pavlo Klimkin'le görüşecek.

(TBMM/10.00) (Fotoğraflı-Görüntülü)

3- Başbakan Yıldırım'ın Bosna Hersek'te

- Başbakan Binali Yıldırım, resmi ziyarette bulunduğu Bosna Hersek'te Kovaçi Mezarlığı'nı ve merhum Cumhurbaşkanı Aliya İzzetbegoviç'in kabrini ziyaret edecek.

- Srebrenica Anma Müzesi'ni ve Başçarşı’yı gezecek Yıldırım, cuma namazını Gazi Hüsrevbey Camisi'nde kılacak.

(Saraybosna) (Fotoğraflı-Görüntülü)

4- Türk Silahlı Kuvvetlerinin terör örgütleri YPG/PKK-DEAŞ'a yönelik Zeytin Dalı Harekatı'na ilişkin gelişmeler izleniyor.

(İdlib/Azez/Afrin) (Fotoğraflı-Görüntülü)

YASAMA YÜRÜTME SİYASET

1- Başbakan Yardımcısı Hakan Çavuşoğlu, Gemlik'te adliye binasının temel atma törenine, AK Parti İl Başkanlığı'ndaki şehitler köşesinin açılışına ve Orhangazi Mahallesi başkan ve yönetimlerine yetki belgelerinin verileceği törene katılacak.

(Bursa/​16.30​/17.30)​ (Fotoğraflı-Görüntülü)

2- Adalet Bakanı Abdulhamit Gül, Çağlayan'daki İstanbul Adalet Sarayı'nda Şehit Cumhuriyet Savcısı Mehmet Selim Kiraz için düzenlenen iki ayrı anma törene iştirak edecek.

-Gül, Adalet Bakanlığı Ceza İşleri Genel Müdürlüğü Alternatif Çözümler Dairesi Başkanlığınca düzenlenecek "Uzlaştırma Çalıştayı ve Ödül Töreni"nde konuşacak.

(İstanbul/09.00/14.30/10.00) (Fotoğraflı-Görüntülü)

3- Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Jülide Sarıeroğlu, Türkiye İşveren Sendikasınca (TİSK) düzenlenecek 2017 Kurumsal Sosyal Sorumluluk Ödül Töreni ile Metal-Sen Ödül Töreni'ne katılacak.

(İstanbul/11.00/Ankara19.30) (Fotoğraflı-Görüntülü)

4- Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki, "Merkezefendi Şehir Kütüphanesi ve Seyyid Nizam Kütüphanesi Açılış Töreni"nde yer alacak.

(İstanbul/16.00) (Fotoğraflı-Görüntülü)

5- Gençlik ve Spor Bakanı Osman Aşkın Bak, Niksar'a bağlı Gökçeli beldesinde Şehit Piyade Uzman Çavuş Necmettin Yiğit’in cenaze törenine katılacak.

(Tokat/12.43) (Fotoğraflı-Görüntülü)

6- Kültür ve Turizm Bakanı Numan Kurtulmuş, restorasyonu tamamlanan Sultan Ahmet Türbesi'nin açılış törenine katılacak.

(İstanbul/14.30) (Fotoğraflı-Görüntülü)

7- Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz, Muhsin Yazıcıoğlu'nu "Şehadetinin 9. Yılında Hasretle Yad Ediyoruz" Anma Programı'na iştirak edecek.

(Ankara/19.30) (Fotoğraflı-Görüntülü)

EKONOMİ

1- Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü, Hilton Garden Inn Ümraniye Otel'de düzenlenecek Elektronik Sanayi Zirvesi'ne katılacak.

(İstanbul/10.00) (Fotoğraflı-Görüntülü)

2- Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, Ankara Üniversitesinde düzenlenecek Türkiye'de Perakende Ticaret ve Gayrimenkul Pazarının Düzenlenmesi Programı'nda yer alacak.

(Ankara/15.00) (Fotoğraflı-Görüntülü)

3- TÜİK, şubat ayı dış ticaret ile ocak ayı katı yakıtlar istatistiklerini açıklayacak.

(Ankara/10.00)

DÜNYA-DİPLOMASİ

1- Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Türkiye-Ukrayna Ortak Stratejik Planlama Grubu 6. Toplantısı kapsamında Türkiye'de bulunan Ukrayna Dışişleri Bakanı Pavlo Klimkin ile ortak basın toplantısı düzenleyecek.

(Ankara/12.30) (Fotoğraflı-Görüntülü)

2- İsrail'in 30 Mart 1976'da Filistinlilere ait binlerce dönüm araziyi işgalinin yıl dönümü dolayısıyla "Toprak Günü" kapsamında çeşitli etkinlikler düzenlenecek, Gazze sınırında "Filistinlilerin topraklarına geri dönüş hakkı" için yürüyüş yapılacak.

(Kudüs/Gazze) (Fotoğraflı-Görüntülü)

3- Mısır'da cumhurbaşkanlığı seçimi sonuçlarının açıklanmasının ardından gelişmeler takip ediliyor.

(Kahire) (Fotoğraflı-Görüntülü)

4- İngiltere'de çifte ajan Sergey Skripal'ın zehirlenmesinin ardından birçok ülkenin Rus diplomatları sınır dışı etmesi ve Rusya'nın tepkisiyle ilgili gelişmeler izleniyor.

(Londra/Washington/Moskova/Brüksel) (Fotoğraflı-Görüntülü)

GÜNCEL

1- FETÖ davaları

- FETÖ'nün 15 Temmuz darbe girişimi sırasında Kara Havacılık Komutanlığındaki eylemlere ilişkin davada 152'si asker, 3'ü sivil 155 sanığın yargılanmasına Ankara 17. Ağır Ceza Mahkemesinde devam edilecek.

(Ankara/09.30)

- FETÖ'nün darbe girişimi sırasında Kara Kuvvetleri Komutanlığındaki eylemlere ilişkin davada 158 sanığın yargılanmasına Ankara 19. Ağır Ceza Mahkemesinde devam edilecek.

(Ankara/09.30)

- FETÖ’nün 15 Temmuz 2016'daki darbe girişimi sırasında Mamak 28. Piyade Tugay Komutanlığına bağlı tank taburu personelinin katıldığı eylemlere ilişkin davada 64 sanığın yargılanmasına Ankara 18. Ağır Ceza Mahkemesinde devam edilecek.

(Ankara/09.30)

- FETÖ'nün darbe girişimi sırasında 34 kişinin şehit edildiği 15 Temmuz Şehitler Köprüsü'ndeki eylemlere ilişkin davada 135’i tutuklu 143 sanığın yargılanmasına Büyükçekmece Mimar Sinan Spor Salonu'nda devam edilecek.

(İstanbul/10.00)

- Sakarya'da FETÖ'nün darbe girişimine ilişkin davada 86'sı tutuklu 222 sanığın 2. Ağır Ceza Mahkemesinde yargılanmasına devam edilecek.

(Sakarya/09.00)

- Bolu'da 23'ü tutuklu 64 sanığın yargılandığı FETÖ'nün İl Milli Eğitim Müdürlüğündeki yapılanmasına ilişkin davanın görülmesine devam edilecek.

(Bolu/10.00)

SPOR

1- Spor Toto Süper Lig'in 27. haftası, Demir Grup Sivasspor-Kardemir Karabükspor maçıyla başlayacak.

(Sivas/20.00) (Fotoğraflı)

2- Voleybol Efeler Ligi klasman etabında Maliye Piyango ile Ziraat Bankası karşı karşıya gelecek.

(Ankara/18.00) (Fotoğraflı)

ÖZEL HABER

1- Türkiye büyümede "öngörülemeyeni" başardı

- Türkiye ekonomisinde geçen yıl kaydedilen yüzde 7,4'lük büyümeyi neredeyse hiçbir uluslararası kurum ve kuruluş öngöremezken, en yakın tahmin 6 revizyonun ardından IMF'den geldi

- Geçen yıla ilişkin Türkiye büyüme tahminini ilk olarak yüzde 3,6 seviyesinde açıklayan IMF'nin bu beklentisi zaman içerisinde yüzde 2,5'e kadar düşse de son revizyonun ile yüzde 7'ye çıktı

- Yılda iki kez yayımladığı Küresel Ekonomik Beklentiler Raporu ile projeksiyonlarını açıklayan Dünya Bankası ise 8 kez revizyona giderek Türkiye büyüme beklentisini yüzde 2,7'ler seviyelerinden yüzde 6,7'lere yükseltti

- Türkiye'nin 2017 büyümesine ilişkin beklentisini 5 kez revize eden OECD, bu tahminini son olarak bu yılın mart ayında yüzde 6,9 olarak duyurdu

- Türkiye'yi notlandırmasına ilişkin "cimri" tutumunu ekonomik büyüme beklentilerine de yansıtan kredi derecelendirme kuruluşları ise 2017 büyüme tahminlerini yüzde 2'ler seviyelerinden yüzde 6,8'ler seviyelerine çıkardı

(Belgin Yakışan Mutlu / İstanbul)

2- FETÖ'nün hücre evleri çökertiliyor

- Ülke genelinde son 4 günde FETÖ üyelerinin gizlendiği hücre evleri ile öğrenci evlerine yönelik operasyonlarda 151 şüpheli gözaltına alındı

- Balıkesir, İzmir, Manisa, Denizli, Uşak, Antalya, Amasya, Samsun, Trabzon ve Erzurum'daki operasyonlarda gözaltına alınan zanlılardan 2'si tutuklanırken, 140'ının işlemleri sürüyor

(Büşra Nur Özcan/Bursa)

3- "Zaman geçiyor ama biz hep 31 Mart 2015'teyiz"

- Ailesi, Cumhuriyet Savcısı Mehmet Selim Kiraz'ın İstanbul Adalet Sarayı'ndaki odasında terör örgütü DHKP/C üyelerince rehin alındıktan sonra şehit edilmesinin acısını ilk günkü gibi yaşıyor

- Baba Hakkı Kiraz:

- "31 Mart 2015'te benim canım, ciğerim, evladım, arkadaşım, yoldaşım, sırdaşım, arkam, her şeyim olan evladımı teröre kurban verdim. 31 Mart 2015 günü benim için bunu ifade ediyor"

- "Biz halen 31 Mart 2015'teyiz. Bizim için zaman geçmiyor. Yani normalinde zaman geçiyor ama biz yine hep 31 Mart'tayız"

- "Biz oğlumuzu tam yetiştirdik, belli bir yere getirdik ve elhamdülillah meyve vermeye başlamıştı. Artık öyle bir insan yok yanımda, artık kapıyı çalmıyor, telefon açmıyor 'Baba ne yapıyorsun?' demiyor ama bu millet bizimle. Söz konusu bu vatansa, bu milletse ve bu kaderde böyle yazılmışsa vallahi bu kaderin ellerinden öpüyoruz, başımızın üzerine koyuyoruz"

- "O gün hem oğlum Rabb'ine kavuştu hem ben oğlumla imtihan edildim hem de oğlumu, ciğerimi bu vatan uğruna şehit verdim. Bunun için bugün benim için çok önemlidir"

(Murat Paksoy/İstanbul)

***

Anadolu Ajansının yayımladığı haber, görüntü, fotoğraf ve internet ile wap için oluşturduğu her türlü bilgi, abone olmayanlar tarafından hiçbir şekilde kullanılamaz. Abonelerimiz de sözleşme kapsamı dışında bu yayınları çoğaltamaz, başka kurum ve kuruluşlara aktaramaz. Aykırı davrananlar hakkında, hukuki ve cezai her türlü başvuru hakkımız saklıdır.

Kaynak: AA