Fas'ta Bölgesel Kalkınma Talebiyle Düzenlenen Gösteriler

Faslı sivil toplum kuruluşları ülkenin kuzeydoğusunda yer alan Jerada kentindeki "bölgesel kalkınma talepli" gösterileri destekleyeceklerini duyurdu.

Başkent Rabat’ta birçok STK, sendika ve siyasi partinin desteğiyle oluşturulan “Demokratik Jerada Hareketini Destekleme Komitesi” basın toplantısı düzenledi.

Toplantıda, Jerada’da gerçekleşen bölgesel kalkınma talepli gösterilerin destekleneceği, gelecek günlerde eylem planlarının kamuoyuyla paylaşılacağı açıklandı.

Fas İnsan Hakları Derneği üyesi Abdulilah Bin Abdusselam, komiteye destek veren tarafların, ülkenin çeşitli kentlerinde düzenlenen gösterilere destek için çeşitli eylemler yapma kararı aldıklarını söyledi.

Göstericiler ile dayanışma içerisinde olacaklarını belirten Bin Abdusselam, “İşsizlik, yoksulluk ve gelir farkı arasındaki uçurum ülke genelinde sosyal bir tıkanıklığa neden oldu. Bu tıkanıklığın giderilmesi için toplumda daha geniş bir kesimi kapsayan sosyal adaletin sağlanması gerekiyor.” dedi.

Toplantının ardından AA muhabirine açıklamada bulunan Bin Abdusselam, “Hükümetin Jerada kentindeki göstericilerin taleplerine cevap vermesi gerekir. Ayrıca Huseyma ve Jerada kentlerinde gösterilere katıldıkları için tutuklanan ve ceza alan göstericilerin bir an önce bırakılması gerekiyor.” diye konuştu.

- Ne olmuştu?

Jerada'da metruk bir kömür ocağında çalışan 2 kardeşin göçük altında kalarak yaşamını yitirdiği 22 Aralık 2017'den bu yana "bölgenin kalkındırılması" talebiyle gösteriler düzenleniyor.

Bir süre azalan gösteriler, 1 Şubat'ta bir gencin daha kömür madeninde hayatını kaybetmesinin ardından tekrar başlamıştı.

Hükümet tarafından 13 Mart'ta yapılan açıklamada, sosyal adalet için çalışmaların devam ettiği belirtilerek, bundan sonraki süreçte düzenlenecek gösterilerin yasa dışı olduğu duyurulmuştu.

Kaynak: AA