'Çin'deki Fuarlar Türk Firmaları İçin Altın Fırsat'

İKMİB Yönetim Kurulu Başkanı Akyüz: 'Çin'e mal satabilmek için öncelikle Çin'de yoğun olarak gerçekleşen ticaret fuarlarına katılarak ülkemizi ve ürünlerimizi tanıtmamız şart. Fuarlar firmalarımız için altın fırsat'

İstanbul Kimyevi Maddeler ve Mamülleri İhracatçıları Birliği (İKMİB) Yönetim Kurulu Başkanı Murat Akyüz, "Çin'e mal satabilmek için öncelikle Çin'de yoğun olarak gerçekleşen ticaret fuarlarına katılarak ülkemizi ve ürünlerimizi tanıtmamız şart. Fuarlar firmalarımız için altın fırsat." ifadelerini kullandı.

İKMİB tarafından düzenlenen "Çin Halk Cumhuriyeti Ülke Bilgilendirme Semineri"nde Çin'de ihracatçıların karşılaştığı vize sorunları, gümrüklerde yaşanan sıkıntılar ve tarife dışı engeller hakkında bilgilendirme yapıldı.

Burada konuşma yapan Akyüz, son yıllarda dünyanın bir numaralı tedarikçisi ve ihracatçısı konumunda bulunan Çin ile Türkiye arasındaki ticari ilişkilerin ilk kez 1 milyar dolar ticaret hacminin aşıldığı 2000 yılından bu yana düzenli bir gelişme gösterdiğini belirtti.

Türkiye'nin Uzakdoğu'daki en büyük ticari ortağı olan Çin'e 2017 yılında gerçekleştirilen ihracatın 2,9 milyar dolar olduğunu ve Çin’in 2017 yılındaki ithalatının yüzde 1,9'una tekabül ettiğini aktaran Akyüz, Çin'den yapılan ithalatın ise 23 milyar dolar olduğuna dikkati çekti.

Akyüz, bu tutarın, 2017 ithalatında yüzde 10'luk paya sahip olduğuna işaret ederek, şunları kaydetti:

"Hızlı büyüme rakamlarına son 10 yılda aşina olduğumuz Çin, Türk özel sektörü açısından, ucuz, kar marjı yüksek, bir ithalat kaynağı olarak görülmektedir. Oysa Çin aynı zamanda çok önemli ve büyük bir Pazar konumundadır. Türkiye'nin daha iyi tanıtılması ile birlikte bu pazarda Türk ihraç ürünleri için de bir imkân ortaya çıkabilir.

Çin’e mal satabilmek için öncelikle Çin’de yoğun olarak gerçekleşen ticaret fuarlarına katılarak ülkemizi ve ürünlerimizi tanıtmamız şart. Fuarlar firmalarımız için altın fırsattır. İnanıyorum ki, bu çabalar sonucunda yüksek bir ithalat potansiyeline sahip olan ve iç tüketime dayalı büyüme sürecine geçmeye çalışan Çin’e yönelik Türkiye’nin ihracatı yeterli bir seviyeye ulaşacaktır."

Verilen bilgiye göre, İKMİB Milli Katılım organizasyonu ile 5-10 Kasım'da "China International Import Expo Fuarı" düzenlenmesi planlanıyor.
Kaynak: AA