'250 Bin Anaç Düve' Projesine Aydın'dan 10 Bin Düve Taahhüdü

Türkiye’de ıslah çalışmalarının öncüleri arasında yer alan Aydın İli Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği’nin (ADSYB) Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Sedat Güngör, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Ahmet Eşref Fakıbaba’nın damızlık anaç sığır sayısının arttırılmasına yönelik projeyi desteklediklerini belirterek "Projeyi destekliyoruz. Talep olursa Birlik olarak 10 bin düveyi karşılamaya hazırız" dedi.

'250 Bin Anaç Düve' Projesine Aydın'dan 10 Bin Düve Taahhüdü
Projenin Türkiye’deki yetiştiricileri de umutlandırdığını ve projenin uygulanması ile birlikte sektörün önünün açılacağını kaydeden ADSYB Başkanı Güngör, “Hayvan varlığının yüzde 75’i kültür ırkı olan Aydın’dan Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği olarak bu projeyi destekliyoruz. Hazırlanan proje için Tarım Gıda ve Hayvancılık Bakanımız Fakıbaba’ya teşekkür ediyoruz” dedi.

Önceki gün, Türkiye Tarım Kredi Kooperatifleri, TİGEM ve Ziraat Bankası arasında, yetiştiricileri umutlandıran ‘500 bin Anaç Koyun ve 250 bin Düve Projesi Protokolü’nün imzalandığını belirten ADSB Başkanı Mehmet Sedat Güngör, “Bu protokol ile, hem çiftçilerin gelirinin arttırılması hem de tüketicilerin uygun fiyatla kaliteli kırmızı et ve süt tüketmesi hedefleniyor” dedi.

‘250 Bin Düve Projesi’ne destek

Proje kapsamında 500 bin anaç koyun desteğine ilave olarak eş zamanlı bir şekilde büyükbaş hayvancılığın geliştirilmesi ve ihtiyaç olan düve sayısına ulaşabilmek içinse Tarım Kredi Kooperatifleri aracılığı ile ‘250 Bin Düve Projesi’ başlatıldığını kaydeden ADSYB Yönetim Kurulu Başkanı Güngör, “Tarım Gıda ve Hayvancılık Bakanımız Ahmet Eşref Fakıbaba proje ile çiftçilere 100 bin TL faizsiz kredi verileceğini kaydetti.

Bu kredinin yüzde 80’i düve, yüzde 20’si yem tedariki için kullandırılacak. Kredinin geri ödemesi ise ilk 2 yıl ödemesiz, sonraki 5 yıl ödemeli, toplam 7 yıl olacak. Proje sonunda 7 yılda yaklaşık 1,5 milyon damızlık sığır sayısına ulaşılacak. Aydın Türkiye’de kültür ırkı hayvan varlığı bakımından 4. sırada yer alan bir ilimiz. Bu proje uygulanırsa işletme kapasitelerin doluluk oranının da artacağına inanıyoruz” diyerek sektörü canlandıracak proje için Bakan Fakıbaba’ya teşekkür edip Birlik olarak talep olması halinde 10 bin düveyi karşılamaya hazır olduklarını söyledi.

Kaynak: İHA