Somuncu Baba Evi Ayağa Kalkıyor

Osmangazi Belediyesi, Somuncu Baba evi ve fırınının ikinci bölümünün restorasyon çalışmalarında büyük yol kat etti.

Somuncu Baba Evi Ayağa Kalkıyor
Bursa’nın en önemli manevi miraslarından biri olan Somuncu Baba’nın evini 2013 yılında kamulaştırarak fırın ve çilehanenin yer aldığı binanın birinci bölümünü restore eden Osmangazi Belediyesi, tarihi mekanın ikinci bölümünde başlattığı rekonstrüksiyon çalışmalarını büyük bir hızla sürdürüyor. Somuncu Baba’nın evinin ikinci bölümünü oluşturan 2 katlı binanın ilk katı moloz taş duvar, ikinci katı harman tuğla dolgulu ahşap konstrüksiyon ve ön cephesinin bir kısmı da moloz taş duvar olarak inşa ediliyor. Binanın kaba inşaatı bitirilerek ince işçiliklere başlandı. Binanın sıvasının yapımı ile tavan ve zemin döşemeleri için çalışmalara geçildi. Ayrıca pencere doğramaları 1. etapta yer alan çilehane ve fırın kısmıyla aynı şekilde ahşap açılır şekilde yapılıyor. En üstte alçıdan tepe pencereleri bulunan mevcut yapının aynısı, yeni yapılan binaya da tekrar edilerek estetik bir görünüm sağlanıyor.

Somuncu Baba’nın evinin ikinci bölümünü oluşturan binanın ön cephesinde birinci kat ve arka yol cephesine bakan kısımdaki moloz taş duvar sıva olarak, zemin kat ise moloz taş görünümlü olarak kalacak. Şadırvan, tuvalet ve lavaboların yer alacağı zemin altı kısımda inşaat çalışmaları başladı.

İlave bina ile birlikte şadırvan, tuvalet, kafeterya, oturma salonunun yer alacağı bölümün de temeli atılarak çalışmalara başlandı.

Osmangazi Belediye Başkanı Mustafa Dündar, Somuncu Baba’nın evinin birinci bölümünü oluşturan fırın ve çilehanenin restorasyonunu tamamlayarak hizmete açtıklarını hatırlatarak, “Anıtlar Kurulu’nun onayının ardından ikinci bölümün rekonstrüksiyon çalışmalarına başladık. Somuncu Baba’nın evinin ikinci bölümünü oluşturan binanın ahşap karkas ve taş duvarları tamamlandı. Binanın çatı üst örtüsü kapandı. İnce işçilikler devam ediyor. Şadırvan, tuvalet ve lavaboların yer alacağı zemin altı kısımda inşaat çalışmalarının tamamlanmasıyla birlikte ziyaretçilerin gönül rahatlığıyla gelip gezebileceği, oturabileceği ve ibadetlerini yapabilecekleri bir mekan ortaya çıkaracağız. İkinci etap restorasyon çalışmalarının tamamlanmasının ardından, Somuncu Baba Cami’ne kadar uzanan bölümdeki evlerin kamulaştırmalarını yaparak tarihi ev ile Somuncu Baba Cami’ni birleştireceğiz” dedi.

Kaynak: İHA