Kanuni'nin Doğduğu Kent Olan Trabzon'dan 'Salağa' Tepki

İstanbul Teknik Üniversitesi Maden Fakültesi ve Avrasya Yerbilimleri Enstitüsü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Celal Şengör’ün Kanuni Sultan Süleyman Han hakkında sarfettiği hakaret ifadeleri Kanuni’nin doğduğu kent olan Trabzon’da tepkiyle karşılandı.

Kanuni'nin Doğduğu Kent Olan Trabzon'dan 'Salağa' Tepki
Kanuni Evi’ni ziyaret eden ve Kanuni Vakfı üyeleriyle bir araya gelen Ortahisar Kent Konseyi Başkanı Dündar Ayyıldız, Prof. Dr. Celal Şengör’e tepki göstererek, “Geçtiğimiz aylarda Fatih Sultan Mehmet’e dil uzatan Prof. Celal Şengör bu kez de tarihin seyrini değiştiren Kanuni Sultan Süleyman’a ağır hakaretlerde bulundu. Piri Reis’in çalışmalarıyla övüne biliriz ama bunu yaparken dönemin devlet adamlarını ve politikalarını tenkit ederek, hele ’salaklık’ gibi bir ifadeyle itham etmek suretiyle rencide edici sözler kullanmak Türk tarihini bilmemek ve hakaret etmekten başka bir şey değildir. Fatih Sultan Mehmet’in fethettiği, Yavuz Sultan Selim’in valilik yaptığı, Kanuni Sultan Süleyman’ın doğduğu Atatürk’ün 3 kez ziyaret ettiği Trabzon’dan Prof. Dr. Celal Şengör’ü kınıyor, özür dilemesini bekliyoruz” ifadelerini kullandı.

Öte yandan Prof. Dr. Celal Şengör, dünyanın ilk atlası olarak bilinen el yazması kitabın tanıtım toplantısında “Piri Reis’in hayatındaki en büyük talihsizliği Kanuni Sultan Süleyman gibi bir salağın zamanında doğmuş olmasıdır” ifadelerini kullanmış, bu ifadeleri büyük tepki toplamıştı.
Kaynak: İHA