Kafaoğlu Açıklaması 'Zor Bir Coğrafyamız Var'

AK Parti’nin ‘AK Belediyeler 2019 Yolunda Yerel Yönetimler Marmara Bölge Toplantısı Kocaeli’nde Başbakan Yardımcısı Fikri Işık ve Ak Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Yerel Yönetimler Başkanı Erol Kaya‘nın katılımı ile gerçekleştirildi. Başkan Kafaoğlu yaptığı konuşmada Balıkesir’in zor bir coğrafyası olduğuna dikkat çekerek “Böyle zor bir coğrafyada siyaset yapıyoruz”dedi.

Kafaoğlu Açıklaması  'Zor Bir Coğrafyamız Var'
Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanı Zekai Kafaoğlu, AK Belediyeler 2019 Yolunda Yerel Yönetimler Marmara Bölge Toplantısındaki oturumlarda Balıkesir’de hayata geçireceği projelere ilişkin sunumda bulunurken; Balıkesir’i 2023 Türkiye’sinde hayal edilen şehirler arasına sokmak için çalıştıklarını dile getirdi. 3 gün süren programda Balıkesir ile genel tabloyu ve yeni dönemde yapılacak olan çalışmaları aktaran Büyükşehir Belediye Başkanı Zekai Kafaoğlu’nun çarpıcı tespitleri salondan sık sık alkış aldı. İlçe Belediye Başkanlarının da katıldığı toplantının ikinci günü basına kapalı özel oturumlar ile gerçekleştirildi.

Başkan Kafaoğlu henüz 3 ayını yeni doldurmuş bir belediye başkanı olduğunu hatırlatarak “Belediye Başkanları’nın hazırladığı projeler halkın beklentileri ile halkın talepleri ile örtüşmesi lazım. Eğer örtüşmüyorsa ne kadar güzel proje yaparsanız yapın, ne kadar vizyoner proje yaparsanız yapın toplumda karşılığı olmuyor. Bir kıymeti harbiyesi olmuyor. Onun için geldiğimiz günden bu yana öncelikle halkımız ile kucaklaşmanın gayreti içerisinde olduk. Çünkü en büyük sermayemiz, en büyük kaynağımız insan. İnsanlarla doğru iletişimi kuramazsanız, gönül köprülerini kuramazsanız insanlar kabul etmiyor. Çünkü zaten bu hizmetleri yapmak için seçilmiştiniz diyorlar. Onun için buna dikkat etmemiz gerekiyor. Belediye’de göreve gelir gelmez kapıları halkımıza açtık. Balıkesir’in sloganını da değiştirdik; Mutlu ve Huzurlu Şehir Balıkesir yaptık. Tabii bu iddialı bir söylem. Mutlu ve huzurlu olabilmesi için bir şehrin Belediye başkanının önce kendisi ile barışık olması lazım. Çalışma arkadaşları ile barışık olması lazım. Teşkilatıyla barışık olması lazım. Siyasetin önü teşkilattır. Ortası teşkilattır. Sonu teşkilattır. Teşkilat ile barışık olmadığınız zaman orada bereket olmaz, huzur olmaz ve çalışmalarda bir ağız tadı olmaz. Teşkilat ile barışık olduktan sonra o yörenin halkıyla barışık olmak lazım. Çünkü Belediye Başkanı herkesin belediye başkanıdır. İnsanların hakkını hukukunu mutlaka korumamız lazım ve onlarla beraber şehri yönetmemiz lazım. Asla bölen değil, birleştiren olmamız lazım. Problem üreten değil, problem çözen olmamız lazım. Bizi öldürmeye gelenin bizde dirilmesi lazım. Belediye başkanlarına en çok lazım olan şey de sabırdır. Sabır gerçekten sorunların pek çoğunu çözüyor. Gelen insanları dinlediğiniz zaman, sabırla dinlediğiniz zaman işini çözemezseniz bile beni dinledi diye gönlü hoş ayrılıyor. Belediye başkanının işini göremediği insanları bile memnun etmesi lazım. Bizler zaman zaman işini gördüğümüz insanları bile kırıyoruz. Bunun doğru olmadığını düşünüyorum.”

Zor bir coğrafyamız var

Balıkesir’in genel durumuna ilişkin bilgiler de veren Büyükşehir Belediye Başkanı Zekai Kafaoğlu, ilin coğrafik açıdan zor bir coğrafyası olduğuna dikkati çekerken; konuya ilişkin şunları söyledi; “Balıkesir büyük bir şehir. 2014’de Büyükşehir oldu ama coğrafyası da çok büyük. İstanbul’un 3 katı büyüklüğünde coğrafyamız var. 18 bin kilometre kare yüzölçümümüz var. 22 tane adamız var, 2 denize kıyımız var. Nüfusumuz 1 milyon 200 bin. Merkezimiz 300 bin. Nüfusumuzun 900 bini ilçe ve kırsal mahallelerde yaşıyor. Hizmet götürmenin zorlukları var. Balıkesir coğrafi şartları açısından da iklimi açısından da zor bir şehir. Ege bölgesinde Ayvalık’tan başlayarak 5 tane ilçemiz var, iklim olarak İzmir’i andırıyor. Marmara Denizi bölgemizde 5 tane ilçemiz var, onlar da İstanbul ve Bursa’yı andırıyor. Şehir merkezi ve kırsal ilçeler de tam bir Anadolu ilini andırıyor. Böyle değişik iklime ve kültürel yapılara sahip bir şehiriz. Şehir merkezinde söylediğiniz ile Ayvalık’ta netice alamazsınız. Henüz denizi görmemiş ilçelerimiz var. Örneğin Dursunbey ilçemiz. 100 küsur tane kırsal mahallesi var ama denizi görmemiş, zeytini görmemiş. Ama Ayvalık’ın da hiç Dursunbey ile alakası yoktur. Her iki ilçenin yaşayanlarını görün farklı şehirlerin insanları gibidirler. Böyle zor bir coğrafyada siyaset yapıyoruz. Ege Denizi’ne açılan AK Partili tek belediyeyiz.”

Hizmete kırsaldan başladık

Göreve başlayalı henüz 3 ay olduğunun altını çizen Büyükşehir Belediye Başkanı Zekai Kafaoğlu, konuşmasının son bölümünde şunları kaydetti; “Gelir gelmez anketler yaptırdık. Genel Merkezi’nde yaptırdığı anketleri beraber inceledik. Öncelikle yol ve ulaşım çıkıyor. 5 bin 100 kilometre yolumuz var. Vatandaşlar bizlere diyorlar ki, ‘Duble yolları yaptınız. Otoyollar yaptınız. Ama Cumhuriyet tarihinde asfaltla tanışmadım’ Bir büyükşehir Belediyesi olarak bu bizim ayıbımız dedik. Gelir gelmez 2018 yılını asfalt yılı ilan ettik. Tam 2 bin kilometre yol yapıyoruz. Bin 500 kilometresini ihale ile 500 kilometresini ise kendi imkanlarımız ile gerçekleştireceğiz. Böylelikle 2018 yılının sonuna kadar asfalt ile ulaşım sağlayamayacağımız kırsal mahallemiz kalmayacak. 3,5 yıl Altıeylül ilçe belediye başkanlığı görevi yaptım. 81 tane kırsal mahallemiz vardı. Hizmete de kırsaldan başlamıştım. Yüzde 46 ile Belediye Başkanı seçilmiştim. Daha sonra bir anket yaptırdık, şehir merkezinde oyumuz yüzde 50’ye kırsal mahallerde ise yüzde 85’e çıkmıştı. Kırsal mahallelerimizde yaşayanlar kendilerine gelen hizmetin de kıymetini biliyorlar.”
Kaynak: İHA