Çin'in Geleceğini Belirleyecek Toplantılar Başladı

Çin’deki en üst siyasi istişare organı olan Halk Siyasi Danışma Konferansı’nın yıllık toplantısı bugün başladı.

Çin'in Geleceğini Belirleyecek Toplantılar Başladı
Başkent Pekin, her yılın mart ayında “İki Toplantı” olarak anılan ülkenin en üst yasama ve siyasi istişare organlarının yıllık toplantılarına ev sahipliği yapıyor. Çin’de parlamento olarak işlev gören Ulusal Halk Kongresi’nin yıllık toplantısı ise pazartesi günü başlayacak.

Başkentin merkezinde yer alan Büyük Halk Salonu’nda düzenlenen toplantının açılışına Çin Devlet Başkanı Xi Jinping ve diğer liderler dahil olmak üzere 2 bin 100’den fazla delege katıldı.

Siyasi Danışma Konferansı toplantısında, Çin’in farklı bölgelerinden gelen delegeler, ekonomi, kültür, eğitim ve yerel yönetim gibi farklı konularda önerilerini sunacak. Delegelerin önerileri istişari nitelik taşırken, yasal bağlayıcılığı ise bulunmuyor.

Xi Jinping, 2. dönemine başlayacak

Diğer yandan, pazartesi günü başlayacak Ulusal Halk Kongresi toplantısında ise aynı zamanda devlet liderleri de seçilecek. Cumhurbaşkanı Xi Jinping’in de yeniden seçilerek ikinci görev dönemine resmen başlaması bekleniyor. Çin hükümeti ve resmi basın, ülkenin “yeni döneme” girdiği savıyla bu yılki toplantılara büyük önem atfediyor. Başbakan Li Keqiang’ın hükümetin çalışma raporunu okuyacağı toplantıda, dünyanın ikinci büyük ekonomisinin önümüzdeki dönemde izleyeceği yol haritası, yıllık büyüme hedefi ve ulusal savunma bütçesi gibi konular da gündeme gelecek.

Anayasa değişikliği, Xi Jinping’in önünü açacak

Bu yılki meclis toplantısının önem taşıyan bir başka yönü de yapılması beklenen anayasa değişikliği olacak. Ülkede 2004’ten bu yana ilk kez yapılacak anayasa değişikliğiyle devlet başkanının iki dönemden fazla görevde kalmasının önü açılırken, böylelikle Xi Jinping ikinci 5 yılından sonra da koltuğunda oturabilecek.

Diğer yandan, “Xi Jinping düşüncesinin” de parti tüzüğünün ardından Çin Anayasası’na girmesi bekleniyor. Yaklaşık iki hafta süren toplantılar esnasında güvenlik tedbirleri de sıkılaşırken, başkent Pekin’deki tren ve metro istasyonlarında kimlik kontrolleri yapılıyor, araç trafiği delegelerin hareket güzergahlarına göre yeniden düzenleniyor.
Kaynak: İHA