Sinop'ta Yaşayan İranlı Ailenin Evinden Nağmeler Yükseldi

Sinop’ta göçmen olarak yaşayan ve simit satarak geçimini sağlayan ressam Hashem Ashrafabadi ile eşi ses sanatçısı Elham Mohammadiyan’ın iki çocuğuyla birlikte yaşadığı eve Farsça ve Türkçe şarkılar yankılanıyor.

Sinop'ta Yaşayan İranlı Ailenin Evinden Nağmeler Yükseldi
54. Kütüphane Haftası etkinlikleri kapsamında Dr. Rıza Nur İl Halk Kütüphanesi ve Sinop İl Göç İdaresi Müdürlüğü tarafından 2 çocuklu İranlı göçmen aile ziyaret edildi. Sinop İl Göç İdaresi Müdürü Muhammed Emin Altun, Dr. Rıza Nur İl Halk Kütüphanesi Müdürü Erol Akarslan, Kütüphaneci Havva Sandalcı ve Akın Kurubaş katıldığı ziyaret sırasında renkli ve kimi zaman duygusal anlar yaşandı.

İranlı göçmen aile ile bir süre sohbet edilmesi ardından ses sanatçısı Elham Mohammadiyan tarafından Farsça ve Türkçe şarkılar seslendirildi. Sinop Dr. Rıza Nur İl Halk Kütüphanesi Müdürü Erol Akarslan farklı kültürlerle kaynaşabilmesini sağlamak amacıyla farkındalık oluşturmak istediklerini ve bu nedenle İranlı sanatçı çifti ziyaret ettiklerini söyledi.

Akarslan, “İl Göç İdaresi Müdürümüz Muhammed Emin Altun da bize göçmen aileyi bulma konusunda yardımcı olarak aileyi belirledi. İranlı göçmen aile anne, baba ve 2 çocuklu bir aile. Baba ressam ve müzisyen. Anne ses sanatçısı. Çocuklar İstiklal İlkokulunda okuyorlar ve ikisi de Türkçeyi biliyorlar. Hem kültürel alışveriş hem de Kütüphane Haftası’nı kutlamak için İranlı göçmen ailemizle bir araya geldik. Amacımız kütüphaneyi, kitapları ve farklı kültürleri bir araya getirerek topluma uyumu sağlayabilmek. Kütüphaneden sadece kendi çocuklarımız değil göçmen ailelerimiz ve çocukları da faydalanabilsinler” dedi.

İletişim açısından bu tür yetenekli sanatçıların toplumda yer bulabilmesi için Türk toplumundaki insanlarla buluşması kaynaşması gerektiğini vurgulayan Sinop İl Göç İdaresi Müdürü Muhammed Emin Altun da, “Bizim onlardan, onlarından bizden alacağı şeyler için aileleri, yetenekleri bir araya getirip kaynaştırmanız gerekiyor” diye konuştu.

Altun şunları söyledi: “Farklı kültürlerin birbirlerinden aldıkları katma değerleri harmanlayıp iki topluma da bir şeyler katması gerekiyor. Bunun tarihimizde de yeri var, müzisyen Itri gibi. Itri Enderun’da müzik öğretmenidir. Burada öğrencilerine vermiş olduğu eğitimi daha sonra mülteci olarak gelenleri İstanbul Üsküdar’da bir konservatuvar oluşturarak onlardan müzik öğrenir, müzik öğretir. Bu bilgilerini harmanlayarak Enderun’a gelerek kendi öğrencilerine öğretirdi. Toplumda bu tür katma değeri olabilecek insanları bulup değerlendirerek toplumumuza katma değer olarak sunmamız gerekiyor. Biz bunu bir sorun olarak değil bir zenginlik olarak görüyoruz. Toplumlarımız zaten birbirlerine yakın. 54. Kütüphaneler Haftası dolayısı ile müdürümüzün de katkısı ile bu uygulamayı devam ettirebilmektir. Toplumumuzu bu yeteneklerle kaynaştırabilmeliyiz. Müdürümüze de kütüphane haftası dolayısı ile ayrıca teşekkür etmek istiyorum."
Kaynak: İHA