Selçuk Öztürk, Yüzde 7,4'Lük Büyümeyi Değerlendirdi

Küresel ekonominin yüzde 3,5 büyüyeceği tahmin edildiği 2017’de Türkiye’nin yüzde 7,4 büyüme ile tüm dünyada büyüme rekoru kırdığını belirten Konya Ticaret Odası (KTO) Başkanı Selçuk Öztürk, “Türkiye ekonomisi her türlü engele rağmen yoluna devam ediyor. Büyümeye özel sektörümüz büyük katkı sağladı. Çalışan, üreten, istihdam sağlayan tüm tüccar ve sanayicilerimizi kutluyorum” dedi.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), 2017 yılının Ekim-Kasım-Aralık dönemine ilişkin 4. Çeyrek Gayrisafi Yurtiçi Hasıla (GSYH) verilerini açıkladı.

Büyüme rakamlarını değerlendiren KTO Başkanı ve TOBB Başkan Yardımcı Selçuk Öztürk, “Türkiye ekonomisi, 2017 yılının dördüncü çeyreğinde yüzde 7,3 2017’nin tamamında ise yüzde 7,4 oranında büyüdü. 2016’nın son çeyreğinde başlayan ekonomide toparlanma eğiliminin, 2017’de hızlı büyüme olarak devam ettiğini görmekteyiz. Ekonomi yönetiminin öncülüğünde, devlet - özel sektör birlikteliği ile Türkiye ekonomisi tüm dünyada büyüme rekoru kırmıştır. Küresel ekonominin yüzde 3,5 büyüyeceği tahmin edildiği 2017 yılında Türkiye yüzde 7,4 oranında büyüme ile dünya ortalamasının iki kat üzerinde bir artış sağlamıştır. Ekonomideki iyileşme ile moral kazanan özel sektörümüzün çalışması, üretmesi istihdam sağlaması bunun yanında artan iç talep, artan ihracat, kredi genişlemesi ve vergi indirimlerinin etkisi ekonomik büyümenin sürükleyicisi olmuştur. 2017’de elde edilen yüksek büyüme rakamları, hükümetimizin uygulamaya koyduğu teşvikler ve desteklerin özel sektörde karşılık bulduğunu göstermiştir. Yüksek oranda büyümede en büyük pay özel sektörümüze aittir. Üreten, yatırım yapan, dünya pazarlarına açılan, istihdam sağlayan; vafakarca çalışarak ülkesinin büyümesinde katkısı olan tüm tüccar ve sanayicilerimizi kutluyorum. Sanayi üretimindeki hızlı artışın yanı sıra ihracat ve istihdamda canlanma sürmektedir. Ekonomik göstergeleri etkileyen tüm bu olumlu gelişmeler ile birlikte 2018’de de her türlü engelemelere karşın Türkiye ekonomisi dünya ekonomisinin üzerinde büyüyecektir. Küresel ekonomide Türkiye yoluna devam etmektedir. 2016 ikinci yarısından itibaren ve 2017’de yurt dışı kaynaklı not indirimleri, kur spekülasyonları gibi Türkiye üzerinde uygulanan küresel oyunların amacına ulaşamadığını görmekteyiz. Bu şartlarda yoluna devam eden ekonomimiz için yüksek oranda büyüme büyük bir başarıdır. Hedefimiz bu başarının sürdürülebilir olmasını sağlamaktır” dedi.

Konya’nın büyümeye en fazla katkı sağlayan iller arasında yer aldığına dikkat çeken Başkan Öztürk, “2017’de Türkiye ihracatını yüzde 10,2 Konya yüzde 17.4 artırdı. 2017’de Konya ihracatta Türkiye ortalamasının 7 puan üzerinde artış sağladı. İşsizlikte de 2017’de Türkiye ortalaması yüzde 10.9 iken Konya yüzde 5.9’a düşürdü. İşsizlik rakamlarını da Konya Türkiye ortalamasının 5 puan altına düşürdü. Bu rakamlar yüzde 7,4 büyüyen Türkiye ekonomisine Konya’nın sağladığı katkıyı göstermektedir. Konyalı tüm tüccar ve sanayicilerimize şehrimizin ve ülkemizin büyümesine sağladıkları katkı için teşekkür ediyorum” diye konuştu.

Kaynak: İHA