Mersin'de 'Kadına Karşı Şiddet Ve Cinsel İstismar' Paneli

İçel Barosu avukatlarından Gürhan Dölek, ekonomik ya da farklı sebeplerin insanları şiddete yönelttiği ifade edilse de şiddetin hiçbir mazeretinin olamayacağını söyledi.

Mersin'de 'Kadına Karşı Şiddet Ve Cinsel İstismar' Paneli
Silifke Ticaret ve Sanayi Odası ve İçel Üniversitesi Silifke Meslek Yüksekokulu işbirliğinde, ‘Kadına karşı şiddet ve cinsel istismar’ konulu panel düzenlendi.

MEÜ İçel Sağlık Meslek Yüksekokulu’ndan Doç. Dr. Mualla Yılmaz, Silifke Devlet Hastanesi’nden Uzman Dr. Çağdaş Mavigök ve Psikolog Tuğba Karayel’in konuşmacı olarak katıldığı panelde konuşan Dölek, kadına yönelik şiddetin artmasının endişe verici olduğunu belirtti.

Kadınların hem fiziksel hem psikolojik hem de cinsel şiddete maruz kaldığını ifade eden Dölek, "Ekonomik ya da farklı sebeplerin insanları şiddete yönelttiği ifade edilse de şiddetin hiçbir mazereti olamaz. Şiddetle mücadele için öncelikle toplumsal cinsiyet ayrımcılığını ortadan kaldırmaya yönelik etkili politikalar hızla yaşama geçirilmelidir. Nüfusun yüzde 49.8’i kadındır. Okuma yazma bilmeyen kadın oranı, erkeklerden 5 kat fazladır. Kadın istihdamı yüzde 27.5’tir . Çalışmayan kadınların oranı çok yüksektir. Çalışan kadınların büyük bir çoğunluğu ise ya sosyal güvencesi olmaksızın çalışmakta ya da iş yaşamında düşük ücretlerle geri plandaki işlerde çalıştırılmaktadır. Uygulanmakta olan istihdamda cinsiyet eşitliği politikaları, kadın istihdamını teşvik etmekten ve istihdamda olan kadınlara eşitlik sağlamaktan uzaktır. Eğitimin gücü kadının iş yaşamına katılmasının artmasını sağlayıcı, teşvik edici düzenlemelerin varlığı ile desteklenmelidir” dedi.

Cinsel istismarın önlenmesi hakkında da bilgiler veren Dölek, cinsel istismarın dünyada önemli bir sorun olduğunu vurgulayarak, "Türk Ceza Kanunu’nun 102. maddesi, kişilerin bedenleri üzerinde, rızaları dışında cinsel davranışlarda bulunulmasını suç saymış ve yaptırıma tabi kılmıştır. Cinsel davranışlarla bir kimsenin vücut dokunulmazlığını ihlal eden kişi, mağdurun şikayeti üzerine, 5 yıldan 10 yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır. Cinsel davranışın sarkıntılık düzeyinde kalması halinde 2 yıldan 5 yıla kadar hapis cezası verilir” ifadelerini kullandı.
Kaynak: İHA