Kangalları Artık Dünya Tanıyacak

Köpek Irkları ve Kinoloji Federasyonu (KIF), kangalların tüm dünyaya tanıtılması için yaptığı çalışmaların sonuna geldi.

Kangalları Artık Dünya Tanıyacak
Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Eğitim Fakültesi Öğretim üyesi ve KIF Yönetim Kurulu Başkanı Ümit Özkanal, yerli ırkların dünyaya tanıtılması için çalıştıklarını söyledi.

KIF’ın kuruluş amaçlarını da anlatan Özkanal, "KIF’ın kuruluş amaçlarından bir tanesi; Kangal, Malaklı, Akbaş, Zerdeva, Tazı, Kopay gibi yerli ırklarımızın dünyaya tanıtılması ve tescillenmesidir. Bunun yanında dünyada kabul gören ırkların Türkiye’de olması gerektiği gibi üretilmesi ve sergilenmesi amacını taşıyan bir kuruluşuz" dedi.



"Sahibi FCI değil, Türkiye’dir"

Türkiye’de bir çok yerli köpek ırkının bulunduğunu aktaran Özkanal, kangal köpeklerinin sahipliğini Türkiye’ye aldıklarını ifade etti.

Türkiye’deki milli değerlerin tanınması için çabaladıklarını kaydeden Özkanal, "Çalışmalarımıza kangalla başladık ve sonuçları almak üzereyiz. Uluslararası Köpek Kulübü (FCI) ile görüşmeler yapıldı. Görüşmelerin sonucunda belirlenen standartlar, FCI Standart Kurulu’na gönderildi. Nisan ayında Romanya’da FCI Standart Komisyonu’nun bir toplantısı var. Bu toplantının sonucundan beklentimiz büyük, kangalın FCI’da hak ettiği yeri alacağına inanıyoruz. Çünkü FCI’da şimdiye kadar Anadolu Çoban Köpeği şeklinde bir ibare vardı. Biz bunun doğru olmadığını bildirdik. Dedik ki, ’Anadolu Çoban Köpeği doğru bir isim değil. Çünkü Türkiye coğrafi açıdan büyük bir ülke ve birden fazla çoban köpeği ırkı var.’ İlk olarak sahipliğimizi FCI’dan aldık. ’İsmi Anadolu Çoban Köpeği de olarak geçse, sahibi FCI değil, Türkiye’dir’ dedik. Ardından standart üzerinde değişiklikleri yaptık. Adının artık Kangal Çoban Köpeği olarak değiştirilip, menşei ülke Türkiye, sahibi Türkiye olarak yer almasını bekliyoruz ve olacak. Bu bizim için çok büyük bir adım. Ardından diğer ırklarımız Akbaş, Malaklı, Zerdeva, Kopay ve diğerleri gelecek. Onun için bu ırklarımıza gönül veren herkesi çalışmalara davet ediyoruz. Amaç ülkemizdeki milli değerlerimizin yurt dışında da tanınmasıdır" diye konuştu.

Kaynak: İHA