İklim Değişikliğinin Tarımdaki Etkileri Masaya Yatırıldı

İçel Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO) katkılarıyla "İklim Değişikliği ve Tarımsal Üretime Etkileri" konulu konferans düzenlendi.

MTSO'dan yapılan açıklamaya göre, küresel iklim değişikliğinin, sosyo ekonomik değere sahip tarım alanları üzerinde yaratacağı etkiler masaya yatırıldı.

MTSO Yönetim Kurulu Başkanı Şerafettin Aşut, toplantıda yaptığı konuşmada, Akdeniz Havzası'nın iklim değişikliğinden en çok etkilenen bölge olacağını belirtti.

Sıcaklık değerlerinin artıp, yağışların azalmasının tarım, hayvancılık ve balıkçılığı doğrudan etkileyeceğini dile getiren Aşut, şunları kaydetti:

"Tarım ve gıda hayat demektir. Şu anda herhangi bir üretimdeki azalış veya artıştan değil, doğrudan etkilenecek olan hayatımızdan bahsediyoruz. Sorun, son yüzyılda yaşanan insan kaynaklı etkilerin süreci olmadığı kadar hızlandırmasıdır. Bu anlamda ben olayı bir madalyon gibi iki taraflı görüyorum. Birincisi, bu değişimi hızlandıran insan kaynaklı etkileri azaltmak, ikincisi de bu değişime teknolojiyi kullanarak hazır olmak."

Dünya Gazetesi Yazarı Ali Ekber Yıldırım, İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Öğretim Üyesi ve Sürdürülebilir Üretim ve Tüketim Derneği Başkanı Prof. Dr. Filiz Karaosmanoğlu, İTÜ Uçak ve Uzay Bilimleri Fakültesi Meteoroloji Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mikdat Kadıoğlu'nun konuşmacı olarak yer aldığı konferansta, tarımsal üretimin planlanması tartışıldı.

Kaynak: AA