AEÜ'de 'Toplumsal Cinsiyet Eşitliği' Paneli

Ahi Evran Üniversitesi'nde (AEÜ), "Toplumsal Cinsiyet Eşitliği" paneli düzenlendi.

Üniversiteden yapılan yazılı açıklamaya göre, Fen Edebiyat Fakültesi Konferans Salonunda gerçekleştirilen "Toplumsal Cinsiyet Eşitliği" paneli, Eğitim Fakültesi Kültürel ve Sportif Faaliyetler Komisyonu ile Edebiyat Topluluğu işbirliğiyle düzenlendi.

Panelde konuşan Eğitim Fakültesi öğretim üyesi Doç. Dr. Ayfer Şahin, toplumsal cinsiyet eşitliği sorununun sadece Türkiye'de değil tüm dünyanın kanayan yarası olduğunu ifade etti.

Cinsiyet ve toplumsal cinsiyet eşitliği kavramlarının önemini anlatan Şahin, şunları kaydetti:

"Cinsiyeti insanın doğuştan biyolojik ve genetik özelliklerini alarak kadın ya da erkek olması şeklinde açıklanıyor. Toplumsal cinsiyeti farklılıkların toplumsal ilişkilere yansıması olarak değerlendirebiliriz. Toplumsal cinsiyet ile biyolojik cinsiyet arasındaki farklar vardır. Toplumsal cinsiyetin herhangi bir biyolojik kökeni olmaksızın kadına ve erkeğe atfedilen tüm karakter ve kişilik yapıları, iş ve görevleri, beklentileri, davranış kurallarını ve alışkanlıkları ifade eder."

Panelde, Hacettepe Üniversitesi Çocuk Gelişimi Bölümü öğretim görevlisi Dr. Öğretim Üyesi Haktan Demircioğlu ve Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Uzmanı Gülçin Balcı Gürbüzer, toplumsal cinsiyet araştırmaları, kadınların toplum içinde ayrımcılığa uğrama nedenleri, cinsiyet eşitliğinin sağlanması için yapılması gerekenler hakkında sunum yaptı.

Kaynak: AA