Tıbbi Aromatik Bitkiler Kursuna Katılanlar Stevia Tesislerinde Uygulama Yaptı

Balıkesir’in Burhaniye ilçesinde, düzenlenen Tıbbi ve Aromatik Bitkiler Yetiştiriciliği Kursuna 19 ilden 120 kursiyer katıldı. Balıkesir Büyükşehir Belediyesi Kırsal Hizmetler Daire Başkanlığına bağlı Çiftçi Eğitim Merkezi (BAÇEM), Balıkesir Büyükşehir Belediyesi Meslek Edindirme Kursları (BALMEK), ve Burhaniye Halk Eğitim Merkezi ile ortaklaşa düzenlenen Tıbbi ve Aromatik Bitkiler Yetiştiriciliği Kursu, Burhaniye ilçesindeki BAÇEM’de gerçekleştirilirken, dünde stevia üretim merkezinde uygulama yapıldı.

Tıbbi Aromatik Bitkiler Kursuna Katılanlar Stevia Tesislerinde Uygulama Yaptı
Kursa, 19 ilden eczacı, doktor, biyolog, veteriner hekim gibi farklı meslek gruplarına sahip 120 kursiyer katıldı.

İki grup halinde 9 gün süren kursta, alanlarında uzman ziraat mühendisleri ve uzman biyologlar tarafından arazide tohum ekiminden ürünün hasadına kadar uygulamalı eğitim verildi.

Kursiyerler dün de Selahattin Güvenç’in sahibi olduğu stevia Ar-ge merkezini ziyaret etti. Güvenç kursiyerlere tohum elde etmekten ekim ve hasada kadar bilgiler verdi. Diyabete son vermek istediklerini anlatan Selahattin Güvenç, ”BAÇEM’de eğitim alan kursiyerler toplu olarak bizim stevia tesislerimize geldi. Burada beraber uygulamalı olarak açıklamalar yaptık. Hepsi çok heyecanlı. Biz, tıbbı aromatik bitkiler ordusuna katkı yapmak istiyoruz. Bu sayede Türkiye de artık diyabete son vermek istiyoruz” dedi BAÇEM Müdürü Nazım Tanrıkulu da ”Bu günkü konumuz stevia idi. Stevia konusunu BAÇEM’de işledikten sonra stevia konusunda girişimci olan bu Ar-Ge tesisini kuran Selahattin Güvenç’in tesisindeyiz. Tesiste, bu gün işlediğimiz konuyu uygulamalı olarak görmüş olduk. Kursiyerlerimiz içinde bizim için de ilham verici bir çalışma oldu. Gelecek adına umutlandığımız bir örnek bahçeyi görmüş olduk” dedi.

Kursiyerlerden Yıldız Denizatı, ”İstanbul’dan katılıyorum. Yaklaşık 100 kişilik bir ekiple buradayız. Nazım Tanrıkulu’nun başkanlık ettiği bir çalışma. Hem ekonomimize hem de bilincimize ve insanlığa çok etkisi olan bir çalışma. Kendi toprağımızdan kendi etrafımızdaki insanlara şifa dağıtacağımıza inanıyoruz” dedi.

Andaç Özalp da, ”Tıbbi aromatik bitkiler yetiştiriciliği kursunda hem teorik hem de uygulamalı olarak bitkileri ve nasıl yetiştirdiğimizi öğreniyoruz. Buraya hepimiz bir takım hayallerle ve planlarla geldik. Bu planları gerçekleştirebilmek için hocalardan değerli bilgiler öğreniyoruz” dedi.

Eczacı Hasan Korhan Derici ise, ”İstanbul’dan geliyoruz buraya. Eczacılık fakültesi mezunuyum. Fitoterapi üzerinde araştırmalar yapıyorum. Genelde, programlar hep teorik üzerinedir. Bu, hem uygulamalı hem teorik. Gayet elde edilebilir bilgiler öğreniyoruz burada. Bu öğrendiklerimiz, malumunuz Türkiye endemik bitkilerde Dünya da çok önemli konumda. Avrupa da olmayan çoğu bitki Türkiye de bulunmaktadır. Buda, ülkemizin çiftçi sayısının artması ile ilerde çok büyük sektör ve Türkiye’ye katma değer sağlayacak bir şeydir. Bu konuda bizde elimizden ne geliyorsa yapma çabasındayız” dedi.

Kaynak: İHA