'Sağlık Teknolojileri Liderler Zirvesi'

Zirvede, sağlık, sağlık sigortacılığı ve teknoloji sektörlerinden fikir önderleri bir araya geldi İstanbul Sağlık Müdürü Prof. Dr. Memişoğlu: 'İnanarak çalışıyorsanız başarı kaçınılmazdır. Biz ülke olarak gerçekten çok önemli stratejik bir yerdeyiz. Üstelik de geçmiş medeniyeti, kültürü olan bir toplumuz. Bugün dünyada bizim medeniyetimizin gerçekten önderliğine ihtiyaç var' Kalp ve Damar Cerrahisi Uzmanı Prof. Dr. Sönmez: 'Bizim sağlık sektöründe kullandığımız bilgisayar programları ve dijital teknoloji, dünyada hiçbir yerde yok. Bugün bir aile hekimi bir tuşla, kaç çocuk aşıya gelecek, kaç diyabetik hastası var bilebiliyor'

İstanbul Sağlık Müdürü Prof. Dr. Kemal Memişoğlu, inanarak çalışıldığında başarının kaçınılmaz olduğunu belirterek, "Biz ülke olarak gerçekten çok önemli stratejik bir yerdeyiz. Üstelik de geçmiş medeniyeti, kültürü olan bir toplumuz. Bugün dünyada bizim medeniyetimizin gerçekten önderliğine ihtiyaç var." dedi.

MarlinPlus tarafından bu yıl ilk kez düzenlenen "Sağlık Teknolojileri Liderler Zirvesi", sağlık, sağlık sigortacılığı ve teknoloji sektörlerinden fikir önderlerini bir araya getirdi.

Sağlık teknolojisinde uzman kurum ve kuruluşları buluşturan zirvede, kronik hastalıkların yönetilmesini kolaylaştıracak entegre çözümler tartışılacak.

Zirvenin açılışında konuşan Memişoğlu, ülkede heyecan ve adanmışlık olduğu zaman yapılamayacak iş olmadığını belirtti.

Memişoğlu, "İnanarak çalışıyorsanız başarı kaçınılmazdır. Biz ülke olarak gerçekten çok önemli stratejik bir yerdeyiz. Üstelik de geçmiş medeniyeti, kültürü olan bir toplumuz. Bugün dünyada bizim medeniyetimizin gerçekten önderliğine ihtiyaç var." diye konuştu.

Sağlıkta dönüşüm denilen çok önemli bir şeyin başarıldığına işaret eden Memişoğlu, bunda da en önemli unsurun sağlık personelinin özverisi, teknolojik alt yapıları iyi kullanma ve organize etme yeterliliği olduğunu söyledi.

- "Sağlıkta teknolojiyi çok iyi kullanmaya başladık"

Kemal Memişoğlu, bugün bilişim olmasa bu kadar büyük hastaneleri yönetme imkanlarının olmayacağını dile getirerek, şunları kaydetti:

"Teknolojik alt yapılar olmasa hastalarımıza iyi hizmet verme şansımız yok. Ama neredeyiz, daha nasıl iyi olabiliriz bunları tartışacağız. 2003'te başlayan dönüşümdeki en önemli şey, hastaları kaydedip onları takip edip, fatura edebilmekti. Artık günümüzde bilgi teknolojileriyle beraber hastanelerden daha çok, hastanın hastalığını yönetebilir hale getirmeye çalışıyoruz. Hem bu mali anlamda daha kazançlı olacaktır hem de hastanın, hastalığın yakın takibi anlamında önemlidir.

Bu toplantının kronik hastalıklar olması da çok manidar çünkü bugün dünyada 36 milyon kişi dolaşım sistemi ya da bulaşıcı olmayan hastalıklardan vefat etmiş. Bu grubunun iyi takip edilmesi lazım. Kronik hastalıklar belki de ülkemizde 10 sene sonra en büyük sorunlardan biri haline gelecek. Ama bunu çözerken de bilgi teknolojileri olmadan, teknolojik alt yapı olmadan bunu yönteme şansımız yok. Biz sağlıkta teknolojiyi çok iyi kullanmaya başladık diyoruz ama çok daha yolumuz var. Bilişimciyle sağlıkçıyı bir araya getirmemiz gerekiyor."

Türkiye'de, bilişim teknolojilerini zenginleştirecek bir zeka haznesi bulunduğunu ve bu konuda hizmet veren yerli firmaların, marka değeri olma yolunda desteklenmeleri gerektiğini vurgulayan Memişoğlu, "Artık tüketen değil, üreten bir sağlık sistemi oluşturmamız gerekiyor. Hastalanmadan sağlığımızı koruma yöntemlerini öğretmemiz gerekiyor." diye konuştu.

- "Tıbbi teknolojide Amerika'da olan bizde de mükümmel kullanılıyor"

Memorial Sağlık Grubu Kalp ve Damar Cerrahisi Bölüm Başkanı Prof. Dr. Bingür Sönmez de şu anda ortalama yaşın erkeklerde 74, kadınlarda 76 olduğunu belirterek, "Bu ne demektir? İleri yaş çok arttı. Şu anda hepimizin evinde mutlaka bir yaşlı var. Dolayısıyla bunlar birer bakım hastası. Hastaneye getirmek çok zor, oradaki bakımları çok zor. Bunları kabul edecek hastaneler de yok ayrıca. Bunları birer birer hastaneye alırsak ihtiyacı olan insanların bakımı mümkün olmayacak. Dolayısıyla evde bakım için, hastanın şekeri, tansiyonu, kilosu, vücut ısısı, solunum problemleri evden takip edilebiliyorsa bu gerçekten Sağlık Bakanlığı için çok büyük kazançtır." diye konuştu.

Sönmez, diyabetik hasta sayısının 10 yıl içerisinde 3 kat arttığını aktararak, şunları kaydetti:

"Avrupa ülkelerine göre artma hızımız 3 misli. Dolayısıyla biz kronik hastalıklarla önümüzdeki yıllarda çok ciddi şekilde karşılaşacağız. Şimdiden tedbir almamız lazım. Dijital teknolojinin de bize çok büyük yardımı olacağını bekliyorum. Tıbbi teknolojide inanın bugün Amerika'da ne varsa aynısı en mükemmel şekilde özel ve devlet hastanelerimizde kullanılıyor. Bizim sağlık sektöründe kullandığımız bilgisayar programları ve dijital teknoloji dünyada hiçbir yerde yok. Bugün bir aile hekimi bir tuşla, kaç çocuk aşıya gelecek, kaç diyabetik hastası var bilebiliyor."

Marlinplus Sağlık ve Teknoloji Kurucu Başkanı Göksenin Aydın'ın da bir konuşma yaptığı etkinliğe, aralarında Türkiye Diyabet Vakfı Başkanı Prof. Dr. Temel Yılmaz, Acıbadem Altunizade Hastanesi Başhekimi Prof. Dr. Çağlar Çuhadaroğlu, Uluslararası Hasta Güvenliği ve Sağlık Finansmanı Araştırmaları Merkezi Başkanı Op. Dr. Orhan Koç gibi birçok önemli bilim insani ve sektör temsilcisi katıldı.
Kaynak: AA