Pakistanlı 'İnsan Kaçakçıları'na 98 Yıl Hapis İstemi

Meriç Nehri'nde yasa dışı yollardan Yunanistan'a geçmek isteyen kaçakları taşıyan botun batmasıyla ilgili tutuklanan Pakistan uyruklu 2 kişi hakkında 98 yıl hapis ve 10 bin gün adli para cezası istemiyle iddianame hazırlandı.

Meriç Nehri'nde yasa dışı yollardan Yunanistan'a geçmek isteyen kaçakları taşıyan botun batmasıyla ilgili tutuklanan Pakistan uyruklu 2 kişi hakkında 98 yıl hapis ve 10 bin gün adli para cezası istemiyle hazırlanan iddianame kabul edildi.

Edirne Cumhuriyet Başsavcılığı'nca, 13 Şubat'ta yasa dışı yollardan Yunanistan'a geçmek isteyen kaçakları taşıyan botun batması üzerine Meriç Nehri'nde 3 kişinin cesedinin bulunmasıyla ilgili soruşturma tamamlandı.

Soruşturma sonucu olaya ilişkin tutuklanan Pakistan uyruklu Seyid Adnan ve Muhammed Ali hakkında 98 yıl hapis ve 10 bin gün adli para cezası istemiyle iddianame hazırlandı.

Edirne 2. Ağır Ceza Mahkemesi'nce kabul edilen iddianamede, şüpheliler Seyid Adnan ve Muhammed Ali'nin sorgularındaki ifadelerine yer verildi.

- Kişi başı 150 avro almış

Seyid Adnan'ın sorgusunda kişi başı 150 avro karşılığı göçmenleri yasa dışı yollardan Yunanistan'a götürmeyi kabul ettiğini itiraf ettiği belirtilen iddianamede, Adnan'ın İstanbul'dan içinde 3 çocuk, 3 erkek, 2 kadın ve Muhammed Ali'nin olduğu arabayla Edirne'ye geldiklerini, kendisinin nehir kenarında kaldığını ve Muhammed Ali'nin 8 kişiyi bota bindirmesi sonrası nehirden çığlıklar gelmeye başladığını anlattığı ifade edildi.

İddianamede, Muhammed Ali'nin ise ifadesinde 8 kişiyle bota bindiğini, kıyıya vardıklarında botun battığını, kendisinin kurtularak bulduğu botla yeniden Türkiye'ye döndüğünü aktardığı kaydedildi.

- Bottakiler arasında FETÖ şüphelileri var

İddianamede, botta yer alanlar arasında Fetullahçı Terör Örgütü (FETÖ) şüphelilerinin bulunduğu belirtilerek, "Olay günü Yunanistan'a kaçmak için bota binen şahıslar arasında maktul Ayşe Abdürrezzak'ın eşi Uğur Abdürrezzak ve müşterek çocukları Halil Münir Abdrrürezzak (3), maktul İbrahim Selim Doğan'ın annesi Aslı ve babası Fahrettin Doğan'ın da bulunduğunun değerlendirildiği ancak akıbetlerinin bilinmediği, Edirne Emniyet Müdürlüğü Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü'nün araştırma yazısına göre, maktul Ayşe ve eşi Uğur Abdürrezzak hakkında FETÖ/PDY kapsamında Kocaeli Cumhuriyet Başsavcılığı'nca, Aslı ve Fahrettin Doğan hakkında FETÖ/PDY kapsamında Denizli Cumhuriyet Başsavcılığı'nca soruşturma yürütüldüğünün tespit edildiği, maktullerin ve yakınlarının yurt dışına kaçmaya çalıştıklarının değerlendirildiği" ifade edildi.

AFAD ekiplerince nehirde 3 cesedin bulunduğu bilgisine de yer verilen iddianamede, cesetlerin İbrahim Selim Doğan (3), Enes Abdürrezzak (11) ve Ayşe Abdürrezzak'a (35) ait olduğunun tespit edildiği kaydedildi.

İddianamede, FETÖ üyelerinin sık sık kaçmak için Yunanistan ve Bulgaristan sınırı olan Edirne'yi kullandıkları, bazı Afganistan ve Pakistan uyrukluların da göçmen kaçakçılığı yaptığı tespitine yer verildi.

Şüphelilerin, "göçmen kaçakçılığı", "olası kast ile 3 kişiyi öldürme", "bilerek terör örgütüne yardım etme" suçlarından 98 yıl hapis ve 10 bin gün adli para cezası ile cezalandırılması istendi.

- Olay

Edirne'de, 13 Şubat'ta yasa dışı yollardan Yunanistan'a geçmek isteyen kaçakları taşıyan botun batması üzerine, AFAD ekiplerince Meriç Nehri askeri yasak bölgesinde yapılan arama çalışmasında 2'si çocuk 1'i kadın, 3 kişinin cesedi bulunmuştu.

Meriç Nehri'nde botun batması olayıyla ilgili gözaltına alınan Pakistan uyruklu Seyid Adnan ve Muhammed Ali, çıkarıldıkları mahkemece tutuklanmıştı.
Kaynak: AA