'Facebook, Öğretmenin Öğrencisini Tanıdığından Daha Çok Tanıyor'

Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi Eğitim Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Seven: 'Facebook, öğretmenin kendi öğrencisini tanıdığından daha çok tanıyor' 'Bizim yeni nesili anlamak için yetişkinlere bakmamız gerekiyor. Bizim Z kuşağına değil X kuşağına bakmamız gerekiyor. Çünkü çocuklar anneyi babayı model alıyorlar'

Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi Eğitim Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Serdal Seven, "Facebook, öğretmenin kendi öğrencisini tanıdığından daha çok tanıyor." dedi.

Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi'nin düzenlediği Eğitimde Oyunlaştırma Paneli'ne Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi Eğitim Fakültesi öğretim üyeleri Doç. Dr. Serdal Seven, Yrd. Doç. Dr. Belgin Parlakyıldız ve UNICEF Türkiye Sosyal Uyum Programı Danışmanı Musa Akgül katıldı.

Panelde konuşan Seven, "Siyah-beyaz fotokopiyi çocuğun önüne koyan çocukların sıkılmasına neden olan, okulu sevmelerini engelleyen, okulda mutsuz olan ama video izlerken mutlu olan bir kesim ortaya çıkıyor. Çocuk mutlu oluyor ki o videoyu izliyor." dedi.

Seven, teknolojileri eğitime uyarlanılmasının gerektiğini ve bunların önemli şeyler olduğunun altını çizdi.

Seven, şunları kaydetti:

"Facebook, öğretmenin kendi öğrencisini tanıdığından daha çok tanıyor. Biz çocuğu neden tanıyamıyoruz? Niye çocuğa böyle eğitimi veremiyoruz? Amacımıza göre bunu neden yapamıyoruz? Bunlar sorulması gereken sorular. Mesela Mavi Balina oyun diye ortaya çıkıyor. Oyunun amacı insanlar yok edilmeli olarak çıkıyor. Çocuklar en son kendini imha ediyorlar. Böyle bir oyun Mavi Balina ve oyun bu amaçla yapılmış ama biz eğitim amaçlı yapamıyoruz, yapmıyoruz.

Bizim yeni nesili anlamak için yetişkinlere bakmamız gerekiyor. Bizim Z kuşağına değil X kuşağına bakmamız gerekiyor. Çünkü çocuklar anneyi babayı model alıyorlar. Anne baba evde sürekli Whatsapp'da yazıştığı zaman çocukta telefonu tableti olmasını istiyor. Yetişkinler akıllı telefonu ve tableti araştırmalara göre yüzde 5 oranında eğitim için kullanıyor."

Serdal Seven, bir kampanyada insanlara Facebook'u silmelerini söylenildiğini insanların silemediğinin altını çizdi.

- "Hayal gücü ile birlikte yaratıcılık devreye giriyor"

Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi Eğitim Fakültesi öğretim üyesi Yrd. Doç. Dr. Belgin Parlakyıldız ise "Hayal gücü ile birlikte yaratıcılık devreye giriyor. Hayal gücü ile yaratıcılık arasında bir ilişki var. Hayaller bir gün gerçek olabiliyor." dedi.

Parlakyıldız, "Mesela köpek uçmaz ama çocuklar 5-6 balon takarak uçururum diyor." diye konuştu.

Gelişim ve yaratıcılık ile ilgili bireyin beyin gelişimi yaşamın ilk yıllarında hızlı olduğunu belirten Parlakyıldız, çocukların bilişsel, dil, hareket, sosyal ve duygusal gelişim alanlarının eşgüdümlü olarak desteklenmeleri gerektiğini söyledi.

Parlakyıldız, "Hayal gücü doğal akıcılığı olan bir düşünme biçimidir, hassastır, hayal gücü yaratıcı düşüncenin ve üretmenin aracı olduğu için hassasiyetle dinlenmeli ve önemsenmelidir. Hayal gücü küçümsendiğinde, olumsuz eleştirildiğinde, ilgisizlikle dinlendiğinde hemen durur." açıklamasında bulundu.

- "Türkiye'de 25 milyona yakın aktif oyuncu var"

UNICEF Türkiye Sosyal Uyum Programı Danışmanı Musa Akgül de oyun oynayanların yaş ortalamasının 31 olduğunu belirtti.

Türkiye'de 25 milyona yakın aktif oyuncunun olduğunu belirten Akgül, "Her gün günlük olarak oyun oynayan kişi sayısı 10 milyondan fazla ve oynadıkları oyuna ödeme yapan 15 milyondan fazla kişi mevcut." diye konuştu.

Akgül, Türkiye'de Facebook'a sadece oyun oynamak için girenlerinin yüzdesinin yüzde 80 olduğunun altını çizdi.

Kaynak: AA