Eğitim Sendikacıları 'Performans Değerlendirme' Sistemine Tepki Gösterdi

Eğitim Bir-Sen üyeleri öğretmenlere yönelik performans değerlendirme sistemi taslağını protesto etti.

Uşak Milli Eğitim Müdürlüğü önünde toplanan sendika üyeleri adına basın açıklaması yapan Uşak Eğitim Bir-Sen Başkan Vekili Fatih Çakmak, öğretmenlere yönelik performans değerlendirme uygulamasının eğitimde moral motivasyonunu olumsuz etkileyeceğini söyledi.

Çalışmanın hukuki dayanağı olmadığını savunan Çakmak," Performans ölçümünün neye hizmet edeceği ortaya konulmadı. Her ne kadar taslak metinde performans değerlendirilmesinin amacı, öğretmenin görevindeki gayret, verimlilik ve başarısının tespit edilmesi, bilgi, beceri düzeyinin ve eğitim ihtiyaçlarının belirlenmesi ve ödüllendirilmesinin sağlanması olarak ifade edilmişse de taslak ekindeki değerlendirme kriter setinin bu amacı sağlamaktan uzak olduğu görülmektedir.

Mesleğe girişte diğer kamu görevlilerinden farklı olarak KPSS puanının yanında alan bilgisi sınavına ve sözlü sınava tabi tutulan, adaylık sürecinin sonunda yazılı ve sözlü sınava daha tabi tutulan öğretmenin bütün bu sınav sürecinden sonra hala bilgi ve beceri düzeyinin tespit edilemediğini bu sebeple her 4 yılda bir yeniden yazılı sınava ve her yıl performans puanlamasına tabi tutulması gerektiğini iddia etmek aslında bütün bu sınav sürecinin gereksizliğini ve yetersizliğini ikrar etmek anlamına gelmektedir." dedi.

Eğitimde mülakatla atama ve sözleşmeli öğretmenlikten vazgeçilmesi gerektiğini savunan Çakmak, öğretmenlerin sorunlarına çözüm bulunarak eğitimde kalitenin artırabileceğini ileri sürdü.

Açıklamanın ardından grup dağıldı.

Kaynak: AA