Albaraka Türk Katılım Bankası Genel Müdürü Utku Açıklaması

'(TCMB ile bankaların TL cinsinden swap konusunda görüşmesi) Bu adım, TL'ye olan talebi de artıracak. Bunu mayısa kadar halledeceğiz artık... Temel şeyler belli, detayları konuşuyoruz' 'Irak'ta şube açmak, mevcut pozisyonumuzu güçlendirmek için ve Kazakistan ve Arnavutluk'ta banka almak için çalışmalarımız var' '2022'de bugün 237 milyon TL olan net karımızı, 1 milyar 174 milyon TL'ye çıkarmayı hedefliyoruz'

Albaraka Türk Katılım Bankası Genel Müdürü Melikşah Utku, bankaların Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) ile Türk lirası (TL) cinsinden swap konusunda görüşme halinde olduklarını belirterek, "Bu adım, TL’ye olan talebi de artıracak. Bunu mayısa kadar halledeceğiz artık... Temel şeyler belli, detayları konuşuyoruz." dedi.

Utku, düzenlediği basın toplantısında, bankacılık alanında 2 Mayıs’ta yürürlüğe girecek düzenlemelerle dövize endeksli TL kredi döneminin kapanacağını hatırlatarak, sektörün ilave TL sıkışıklığını önlemek için TL ile swap konusunu Merkez Bankası ile görüşmeye başladığını bildirdi.

TL swap işlemleri için TCMB ile sektör paydaşları olarak görüştüklerini ifade eden Utku, "Zaten bu bizim yaptığımız bir şey, repolarda, vesaire… Ama orada limit olduğu için sınırındayız zaten. (Limit konusunda) Bankanın aktifine ve hacmine göre bir line’ı var. O line komple doluyor mesela kısa sürede... Geç Likidite Penceresi için de geçerli... Oradan borçlanabileceğiniz overnight’ta belli bir şey var. O kadar azami borçlanıyorsunuz. Bankadan bankaya aktifine göre değişen bir şey... Onun yeniden çalışılması lazım. Yeni bir enstrümanla burada... Normal repo gibi değil çünkü bu..." ifadelerini kullandı.

Utku, TL cinsinden swap uygulamasının faizleri hangi yönde etkileyeceğine ilişkin soru üzerine, şunları kaydetti:

"Bir kez içeriye TL girdiği ölçüde ve talep artmadığı ölçüde aşağı yönlü bir basınç oluşturacaktır. ‘Yapmadığımız zaman ne olura bakmak lazım. Yapılmadığı zaman bugüne kadar döviz kullanan müşteri TL talebinde bulunacak. Sıkıntı o... İlave TL sıkışıklığını gidermek için atılan bir adım bu... Aksi takdirde TL yükselecek, faizler daha da yükselecek. (Mayısta yapılacak düzenleme) O düzenlemenin öncesinde yapmamız lazım. Yapmazsak zaten daha da kötü olacak. Yapılırsa en azından sabit durma imkanı var. Bu adım, TL’ye olan talebi de artıracak. Bunu mayısa kadar halledeceğiz artık... Temel şeyler belli, detayları konuşuyoruz."

- "Detaylar konuşuluyor"

Melikşah Utku, haziranda açıklanması ve küçük şirketlere dövizle borçlanmada sınırlama getirmesi beklenen düzenlemenin, büyük şirketlere de bir hedge mekanizması getireceğini söyledi.

Utku, "Bize yaptığı swap gibi, benzerini hedge olarak onlara sunacak Merkez Bankası ama o ürün nasıl? O tarafını biz takip etmiyoruz. O detaylar konuşuluyor. Ama bir şey getirecekler. Yani döviz geliri yoksa, 15 milyon doların üzerinde bir krediniz varsa, o zaman ‘tamam verebilirsiniz’ diyor Merkez Bankası. Ama 'onu bir şekilde hedge edeceksiniz' diyor. O hedge’i piyasadan da yapabilirler, Merkez Bankası da, kendisi de bir ürün geliştireceğini söyledi." ifadelerini kullandı.

Utku, Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu'nun (BDDK) duyurduğu yeniden yapılandırmadan faydalanmak için finansal güçlük şartının ön planda olduğunu vurguladı.

- "Yüzde 7-8 enflasyonla çok güzel yaşayabiliriz"

Albaraka Türk Katılım Bankası Genel Müdürü Utku, finans sektöründe kadın istihdamının arttığını, yönetici seviyesinde istihdam edilen kadın sayısının da artmasını umduğunu ifade etti.

Geçen yılın başlarında ekonomi çevrelerinin Türkiye ekonomisi için endişeler taşıdığını dile getiren Utku, Kredi Garanti Fonu (KGF) desteklerinin ekonomiyi kuvvetli şekilde desteklediğini vurguladı.

Bölgesindeki jeopolitik risklere rağmen Türkiye’ye gelen yabancı yatırımın pek çok ülkeden fazla olduğuna işaret eden Utku, 2018 yılı ekonomisi için umutlu olduğunu söyledi.

Enflasyon konusunda yüzde 5 hedefini çok iddialı bulduğunu belirten Utku, "Yüzde 7-8 enflasyonla yaşayabildik. Çok da güzel yaşadık. Çok da güzel yaşayabiliriz diye düşünüyorum. Uzun vadede yüzde 5’i hedefleyebiliriz belki ama enflasyonu düşürmeye yönelik aşırı politikaların da Türkiye ekonomisini maalesef yapısal problemlerden ve kur etkisinden dolayı menfi yönde etkilediğini düşünüyorum. Daha geniş bir finansal istikrar politikasının daha etkili olacağını düşünüyorum." şeklinde konuştu.

Utku, Albaraka’nın 2018 için enflasyon tahmininin yüzde 9-9,5 civarında olduğunu söyledi.

- Avrupa'da hizmet verecek yeni bir FinTech üzerinde çalışılıyor

Melikşah Utku, dünyanın en iyi katılım bankası olmak için yola çıktıklarını, stratejilerini bu doğrultuda şekillendirdiklerini ifade ederek, Albaraka’nın yakın zamanda Avrupa genelinde farklı bir isimle hizmet verecek finansal teknolojiler (FinTech) şirketi üzerinde çalıştığını, bu konunun detaylarını önümüzdeki dönemde açıklayacaklarını bildirdi.

Utku, yurt dışı büyüme stratejilerine ilişkin de, "Irak'ta, Bağdat'ta şube açmak, mevcut pozisyonumuzu güçlendirmek için ve Kazakistan ve Arnavutluk'ta banka almak için çalışmalarımız var." ifadesini kullandı.

Albaraka'nın 2017 sonuçlarına değinen Utku, şunları kaydetti:

"Geçen yıl aktiflerimizi ve öz sermayemizi yüzde 10 artırdık. Böylece son 4 yılda 2 kattan fazla büyüyerek toplam aktiflerimizi 36,2 milyar TL’ye yükselttik. Toplam öz kaynaklarımızı da 4 yılda yüzde 65 artırarak 2,5 milyar TL’ye çıkardık. Topladığımız ve kullandırdığımız fonlarda sağlıklı bir ivme yakaladık. Toplanan fonlarımız 25,3 milyar TL’ye ulaşırken, 25,2 milyar TL’lik fon kullandırdık. Personel ve şube azaltma politikasının hakim olduğu bankacılık sektöründe, her iki alanda büyümeye devam ettik. Planlı bir şekilde artırdığımız karşılık giderlerimize rağmen verimlilik artışıyla birlikte 2017 genelinde net karımızı yüzde 9 artırarak 237 milyon TL’ye çıkardık."

- "Aktiflerimizi her yıl ortalama yüzde 15 artırmayı hedefliyoruz"

Albaraka Türk Katılım Bankası Genel Müdürü Utku, son 4 yılda toplam aktiflerini 2 kattan fazla büyüttüklerini ifade ederek, "Önümüzdeki 5 yılda aktiflerimizi her yıl ortalama yüzde 15 artırarak toplam aktiflerimizi 2 katına çıkarmayı hedefliyoruz. 2018-2022 yılları arasında her yıl ortalama yüzde 16 kredi büyümesi ve yüzde 18 fon büyümesi hedefiyle ilerliyoruz. 2022’de bugün 237 milyon TL olan net karımızı, 1 milyar 174 milyon TL’ye çıkarmayı hedefliyoruz. Böylece uzun dönemde sürdürülebilir büyüme ve karlılık hedefimize ulaşarak şirket değerimizi daha da güçlendireceğimize inanıyoruz." şeklinde konuştu.

Sürdürülebilir karlılığı ve büyümeyi sağlamak için önceliği dijital bankacılığa verdiklerini vurgulayan Utku, "Dijitalleşme bizim için konfor değil, gelecekte var olma mücadelesi anlamına geliyor. Bu doğrultuda dijital bankacılık vizyonumuzu 3 faz halinde geliştirmeye devam ediyoruz. Bunun ilk fazı altyapı geliştirme ve ürün zenginleştirme, ikinci fazı dijital ekosistemle entegrasyon ve üçünü fazı ise tam dijital açılımdan oluşuyor. Şu anda zaman planımız doğrultusunda ilerliyoruz, hatta önünde olduğumuzu bile söyleyebilirim." ifadelerini kullandı.

Dünyada start up hızlandırma merkezi kuran ilk katılım bankası olduklarını belirten Utku, start up’ların gücüne ve dinamizmine inandıklarını, bunun için hem içeride çalışanlarını hem de dışarıda FinTech'leri bir ekosistem içerisinde değerlendirdiklerini söyledi.

Utku, çalışanlarına tek tip yan hak sunmak yerine esnek çözümler sunduklarını ifade ederek, çalışanlarının, düzenledikleri akıllı telefon kampanyalarına yoğun ilgi gösterdiğini kaydetti.

Kaynak: AA