Van'da 'Arıtma Tesisi' İhalesi

Van Büyükşehir Belediyesi Van Su ve Kanalizasyon İdaresi (VASKİ) tarafından "Van Merkez İleri Biyolojik Atıksu Arıtma Tesisi Yapımı ve 24 Aylık İşletimi" ihalesi gerçekleştirildi.

Van'da 'Arıtma Tesisi' İhalesi
VASKİ toplantı salonunda Genel Müdür Yardımcısı Emrah Çayırlı başkanlığında yapılan ihaleye 7 firma teklif verdi. İhale öncesi bir konuşma yapan Genel Müdür Yardımcısı Emrah Çayırlı, "Van Gölü’nün güzelliğini, şeffaflığını ve temizliğini koruma amaçlı yaptığımız bu ihalenin Van’ımıza ve ülkemize hayırlı olmasını diliyorum" dedi.

Basına açık yapılan ihalede, firmaların teklif zarfları açılarak okundu. İhaleye katılan firmalardan MASS Arıtma Sistemleri A.Ş. 117 milyon 172 bin TL, MİTAŞ Proje-ÖZBEN İnşaat A.Ş. ortak girişim 107 milyon 775 bin TL, ALKE İnşaat ve Kandaşoğlu Yapı İnşaat A.Ş. ortak girişim 87 milyon 936 bin TL, BİMHALL İnşaat A.Ş. ile RSM Enerji İnşaat ortak girişimi 87 milyon 709 bin TL, Kafkasyol İnşaat A.Ş. ile Çelikler İnşaat A.Ş. ortak girişim 92 milyon 276 bin TL, Stroy Transgaz A.Ş. ile İmaj Altyapı A.Ş. ortak girişimi 109 milyon 900 bin TL, Dentaş A.Ş. ile Gökçenay İnşaat A.Ş. ortak girişimi ise 89 milyon 499 bin TL teklif sundular.

Komisyonunun evraklar üzerinde yapacağı incelemelerden sonra ihale sonucu ile ilgili detayların kamuoyuyla paylaşılacağı bildirildi.



Yeni tesisin özellikleri

Yeni ihaleyle mevcut arıtma tesisi tam kapasiteyle çalıştırılarak, 1 milyon nüfusa yetecek seviyeye ulaştırılacağı ve en az 40 yıl hizmet edecek şekilde tasarlandığı belirtildi. Projede, ayrıca çevre dostu koku giderme üniteleri de oluşturularak, etraftaki yerleşim yerlerinin etkilenmesinin önüne geçilecek. Tesisin tamamlanmasıyla birlikte ayrıca biyogaz ve güneş enerji üretimi de gerçekleştirilerek, tesisinin enerji tüketimindeki giderleri de VASKİ’yi yük olmaktan çıkarılmış olacak. Arıtma tesisi çıkış suyunun Van Gölü’ne verilmeden önce suda bulunan bakteri ve virüslerde dezenfeksiyon prosesi ile uzaklaştırma işlemi yapılacaktır. Arıtma tesisinde kurulacak Sürekli Atıksu İzleme İstasyonu ile 7/24 anlık ölçümler Çevre ve Şehircilik Bakanlılığı sunucularına gönderileceği kaydedildi.
Kaynak: İHA