Türk KBB Doktorları Özbekistan'da Bir İlki Gerçekleştiriyor

Yakın coğrafyamızla bilimsel işbirliğini geliştirmek amacıyla Avrasya Kulak Burun Boğaz (KBB) Derneği, Türk KBB Dernekleri ve Özbek KBB derneği ile birlikte Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı’nın (TİKA) destekleriyle Özbekistan’da ilk defa ortak bir toplantı düzenlendi.

Türk KBB Doktorları Özbekistan'da Bir İlki Gerçekleştiriyor
Türkiye-Özbekistan ilişkilerinde sağlanan yakınlaşmayı kalıcı kılmak amacıyla TİKA’nın da desteği ile Taşkent’te “Özbekistan-Türkiye KBB Dernekleri ve Yakın Avrasya KBB Birliği Ortak Toplantısı” düzenlendi.

Türk KBB Derneği ve Yakın Avrasya KBB Derneği’nin organizasyonuyla Türkiye’nin farklı üniversitelerinden KBB alanında 20 akademisyen Özbekistanlı KBB doktorları ile buluştu.

Buhara’da ve Taşkent’te yapılan kongrelerde KBB alanındaki son bilimsel gelişmeler ele alındı. Özbekistan hekimleri ile ortak ameliyatlar yapıldı. Toplantılarda Ak Parti Tokat Milletvekili ve Yakın Avrasya Derneği 2. Başkanı Prof. Dr. Celil Göçer Türkiye’de sağlık hizmetlerinde sağlanan gelişmeleri, Türkiye’nin sağlık potansiyelini ve iş birliği potansiyelini anlattı. Sunumunda TİKA aracılığıyla Türkiye tarafından Özbekistan’da yapılan projeleri de anlatan Göçer, çalışmaların artacak devam edeceğini ifade etti.

Prof. Dr. Celil Göçer, “Gönül coğrafyamızda kalıcı ve yakın ilişkilerin sağlanması için sağlık eğitim ve bilim sahalarında muhakkak işbirlikleri yapılması gerekiyor” diyerek geçmişte olduğu gibi günümüzde de bu coğrafyada bilimsel bilgi üretilmesinin gereğini ifade etti.

“Özbekistanlı meslektaşlarımızla ortak düzenlenen ve TİKA tarafından da desteklenen organizasyonun Özbekistan’da da heyecanla karşılandığını” söyleyen Göçer, Özbekistan’la iş birliğinin devam edeceğini ifade etti.



Sağlık alanında iş birliği artarak devam edecek

2018 yılı içerisinde de TİKA ile işbirliğinde "Kulak kök implant eğitimi" verilerek Özbekistan ile sağlık alanında iş birliğine devam edilecek. Avrasya KBB Derneği daha önce benzer bir organizasyonu 2014 yılında Bakü’de gerçekleştirmişti. Türkiye’nin farklı üniversitelerinden Bakü’ye giden 18 KBB öğretim üyesi Azerbaycanlı meslektaşları ile ortak olarak Türkiye Azerbaycan KBB kongresini gerçekleştirmişlerdi. Toplantıda yapılan bilimsel yarışmalarda hak kazanan Azerbaycanlı KBB doktorları Türkiye’de bir ay süreyle Avrasya KBB Derneği tarafından misafir edilerek Ankara Numune Hastanesi’nde eğitim almışlardı.
Kaynak: İHA