Kanserde Farkındalık Uyarısı

Manisa Celal Bayar Üniversitesi (MCBÜ) Kulak Burun Boğaz Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Görkem Eskiizmir, baş-boyun bölgesi kanserlerinin ciddi bir sağlık problemi olmasına rağmen hastalığa ilişkin farkındalığın düşük olduğunu söyledi.

Doç. Dr. Eskiizmir, MCBÜ Hafsa Sultan Hastanesi'nde gazetecilere yaptığı açıklamada, baş-boyun bölgesi kanserlerinin toplumda en çok görülen 6'ncı kanser grubunu oluşturduğunu belirterek gırtlak kanserinin erkek hastalarda görülen ilk 10 kanserden biri olduğunu, tiroid kanserinin ise kadınlarda görülen ilk 3 kanserin arasında yer aldığını ifade etti.

Eskiizmir, hastaların farklı belirti ve bulgularla başvurduklarını, belirtiler arasında ciltteki değişiklikler, renk değişiklikleri veya iyileşmeyen yaralar, ses kısıklıkları, yutma güçlükleri, baş-boyun bölgesinde çeşitli bezelerin veya kitlelerin oluşması olduğunu söyleyerek bu kanser grubu için 40'lı yaşlardan sonraki dönemin riskli olduğunu belirtti.

Belirti ve bulguların önemine dikkat çeken Eskiizmir, şöyle konuştu:

"Bu anlamda kanserlerle uğraşan hekimler olarak üzerimize düşen görevleri yapmaya çalışıyoruz ama bunlar arasında en önemlisi de tedavi ve tanıdan ayrı olarak toplumda farkındalık oluşturabilmek. Hastalarda kanserde ne kadar erken tanı saptayabilirsek tedavi şansımız o kadar yüksek. Maalesef ileri aşamalarda başarılarımız ümit ettiğimiz seviyelerde olamıyor. Çok daha büyük tedavi yöntemlerine başvurmamıza rağmen beklediğimiz başarılar sağlanamıyor. Ama burada gerek halkımızın bunun farkında olması gerekse hekimlerimizin de tanı ve tedavi yönünde müdahalelerde bulunması bu alandaki başarısızlıkları aşmamız açısından oldukça yararlı olacaktır."

Baş-boyun kanserlerinin oluşumunda etkili olan faktörleri anlatan Eskiizmir, "Baş-boyun kanserlerinin en önemli sebepleri arasında sigara kullanımı, alkol tüketimi önde geliyor. Maalesef sigara toplumumuzun ayrılmaz bir parçası. Sigara bıraktırmak için uygulanan politikalar bence çok yerinde hatta daha güçlü şekilde devam etmesi lazım." diye konuştu.

Güneş maruziyetinin baş-boyun kanserlerinin oluşumunda oldukça etkili olduğunu belirten Eskiizmir, şöyle devam etti:

"Korunmadan güneş maruziyeti özellikle deri kanserlerinin gelişmesi açısından önemli bir risk faktörü oluşturuyor. Bununla birlikte tabi görece az ama önemli olan ağız hijyeninin korunması da yine kanser faktörü olarak önemlidir. Baş-boyun kanserlerinde özellikle gırtlak ve ağız kanser gibi kanser grupların ve bazı lenfoma tiplerinde aile yatkınlığı oldukça etkili."

Kaynak: AA