Bağcılarlı Öğrenciler Zeka Geliştiren Robot Yaptı

Bağcılar Belediyesi Enderun Yetenekli Çocuklar Merkezi’nde eğitim gören çocuklar zeka geliştiren ve sorun çözen robotlar yaptı.

Bağcılar Belediyesi Enderun Yetenekli Çocuklar Merkezi’nde eğitim gören çocuklar, zeka geliştiren ve sorun çözen robotlar yaptı.

Bağcılar Belediyesi'nden yapılan açıklamaya göre, öğrencilerin geliştirdiği "Roboenderun" isimli robot, Uluslararası Marmara Robot yarışmasında 3'üncü olarak büyük bir başarı elde etti.

Geleneksel olarak her yıl düzenlenen ve öğrencilerin kendi çalışmalarını sergileyebildikleri Uluslararası Marmara Robot Yarışması, Marmara Üniversitesi’nde gerçekleşti. Yarışmaya Bağcılar Belediyesi Enderun Yetenekli Çocuklar Merkezi’nde eğitim gören Robotik Kulübü öğrencileri de katıldı. Robotik öğretmeni Berkay Turgay ve kulüp öğrencilerinin tasarladığı, Mehmet Fırat Aydın ile Efe Tolga Keskin isimli öğrencinin yazılımını yaptığı "Roboenderun" adlı robot, Robotenis kategorisinde 10 rakiple yarıştı. Ortaokul öğrencisi Mehmet ile Efe’nin "Roboenderun"u lise ve üniversite öğrencisi olan rakiplerini geride bırakarak 3'ncü oldu.

Robotik Kulübü öğrencileri 2 yılda 40 adet robot tasarladı. Geliştirilen robotlardan bazısı sorunlara karşı çözüm sunarak hayatı kolaylaştırıyor, bazısı da zeka geliştirirken eğlendiriyor. Farklı amaçlarla üretilen robotlardan en çok dikkati çekenler ise doğadan ilham alınarak tasarlanan robotlar oluyor. Bunlar arasında ilk sırayı alkışlandığında yürüyen örümcek robot alıyor.

Akrep robot, akrebin bütün hareketlerini taklit edebiliyor. Kendi ekseninde dönebiliyor ve üzerine dokunulunca kuyruğuyla sokabiliyor. Örümcek robot ise ses komutuyla çalışıyor. Alkışla ya da yüksek ses algıladığı zaman hızlı bir şekilde yürümeye başlıyor. İnsansı robot da şınav çekmek, koşmak, takla atmak, alkışlamak ve geriye doğru yürümek gibi birçok hareketi uzaktan kumandayla yapıyor.

Öğrencilerin yaptığı robotlar arasında, iş yerlerinde kör noktalarda çalışanları iş kazalarından korumak için geliştirilmiş fonksiyonel robot, kendi ekseninde dönebilen paletli kamyon, tenis topu atan dijital mancınık ve yolda çizgileri izleyen robot da yer alıyor.
Kaynak: AA