Ulusal Halk Oyunları Çalıştayı Balıkesir'de Başladı

Balıkesir Yöresi Halk Oyunları Ulusal Çalıştayı Necati Bey Eğitim Fakültesi’nde başladı. Balıkesir halk oyunlarının masaya yatırıldığı çalıştayda yöreye müzik konusunda katkı sağlayacak bilgi belge ve dökümanlar ele alınacak.

Ulusal Halk Oyunları Çalıştayı Balıkesir'de Başladı
Büyükşehir ve Altıeylül Belediyeleri ile Türkiye Halk Oyunları Federasyonu Balıkesir İl Temsilciliği tarafından ortaklaşa organize edilen ve iki gün sürecek olan Balıkesir Yöresi Halk Oyunları Ulusal Çalıştayı Necatibey Eğitim Fakültesi’nde başladı.

Balıkesir halk oyunlarının zengin ve geniş bir coğrafyaya sahip olduğunu hatırlatan Türkiye Halk Oyunları Federasyonu Balıkesir İl Temsilcisi Rafet Topalak “Bu kültürümüzün zenginliğini güzelliklerini göstermeliyiz. Geleneksel kültürün önemli bir dalı olan halk oyunları yaşatılması, tanıtılması, sunulması ve çözümlenmesi için bu çalıştayı hep birlikte düzenledik. Görevimiz bu güzellikleri değerleri yaşatmak ve gelecek nesillere doğru bir biçimde aktarmaktır. Çünkü kültür uygarlıktır, kültür sanattır insan yaşamıdır. Hukuk, dil, inançlar, düşünceler gelenek ve görenekler kültür kavramının içindedir. Bizler bu geleneği önemseyen geleceğe yaşıyan çağdaş bir uygarlığın temsilcileriyiz. Gelenek ve göreneklerimiz atalarımızdan kalan miraslara sahip çıkmak zorundayız”dedi.



Kültür hayatına katkıda bulunmayı da ihmal etmiyoruz

Altıeylül Belediye Başkanı Hasan Avcı “Çalıştayımıza uzaklardan gelerek bizleri onurlandıran çok değerli misafırierimiz; Altıeylül Belediyesi olarak herhangi bir öncelik, sonralık sıralaması yapmadan, insana dair ne varsa her alanda hareket halinde olmanın gayreti içindeyiz. Vatandaşlarımızın yaşadıkları mahalle ve şehrin fiziki görünümünü en güzel şekilde ihya ederken, onların kültür hayatına katkıda bulunmayı da ihmal etmiyoruz. Bu bağlamda Altıeylül Belediyesi olarak; Büyükşehir Belediyemiz ve Türkiye Halk Oyunları Federasyonu Balıkesir İl Temsilciliği ile beraber Ulusal Balıkesir Yöresı Halk Oyunları Çalıştayı’nı düzenledik. Amacımız milleti millet yapan milli ve manevi değerlere sahip çıkmak. vatandaşlarımızın toplumsal ve kültürel gelişimine katkıda bulunmaktır. Yine Balıkesir Halk Oyunları’nın giysi, müzik ve oyun yönünden sorunlarını belirleyerek çözüm üretmeyi, son yıllarda yöre oyunlarındaki oyun, müzik ve giysi konularında yaşanan değişimi ve etkilerini ortaya koymayı amaçladık. Çalıştayımıza katılan tüm akademisyen ve araştırmacı arkadaşlarımıza gönülden teşekkür ediyor, şükranlarımı

sunuyorum”şeklinde konuştu.



Yitirmeden değer kıymet bilmek çok önemli

İTÜ Türk Musikisi Devlet Konservatuarı, Türk Halk Oyunları Bölümü Öğretim Üyesi Ahmet Turan Demirbağ çalıştayın diğer illere örnek olacağını düşündüğünü dile getirerek “Yapılan işin önemi bence bundan yıllar geçtikten sonra çok daha iyi anlaşılacak. Çünkü bazen biz yaşadığımız dönem içerisinde neyin ne kadar önemli olduğunu fark etmiyoruz. Yitirdiğimiz zaman işte çok geç oluyor. Yitirmeden kıymetini bilmek, değer bilmek çok önemli. Çünkü bu geleneksel kültürümüz de hızla değişen ve dönüşen bir yapı arz ediyor. Bu konuda çok fazla karamsar değilim. Çünkü bu konudaki bakış açım dar bir çerçevede değil. Kültürlere dar bir çerçeveden bakılmamalı. Biz bu konuda miyobuz. Çok gündelik problemlerle kültürü bir şekilde değerlendiriyoruz ve bu bizi birazcık aslında köreltiyor. Halbuki olayların dışına çıkıp baktığımızda var olan zenginliğin o gündelik tartışmaların çok daha derine gittiğini, çok daha önemli olduğunu, bunların aslında çok da fazla önemsenmemesi demeyeceğim ama çok fazla oralarda takınılmaması gerektiğini düşünüyorum. Balıkesir halk oyunlarıyla ilgili, problemlerle ilgili değişimler, dönüşümler bu bunun parçası aslında. Genelde bizim yaptığımız iş aslında başladığımız yer itibariyle bir şeyin devamı olan bir şey. Yani biz bu gün veya bugünkü kuşaklar bir şeyleri değiştirme düşüncesindeyse yada değiştiriyorsa onu oraya taşıyan öncelikli kuşakların ve kültürün onun devamı olarak yapıyor”şeklinde konuştu.

Kaynak: İHA