Huzurevinin Yetişkinleri Bocce İle Gençleşti

Yalova'da, bocce sporuyla hayatları renklenen huzurevi sakini 'yetişkin gençler', sağlıklı yaşamın kapısını aralamanın mutluluğunu yaşarken, antrenör eşliğinde 3. Yetişkin Gençler Bocce Ligi'ne hazırlanıyor Çınarcık Huzurevi Müdürü Karasu: 'Huzurevi sakinlerimizin hayatı bocce sporuyla renklendi' Antrenör Eliaçık: 'Bu spor yetişkin gençlerimizin sağlığı açısından son derece önemli. Bunun göstergesi de hastalıklarından daha az şikayet eder hale gelmeleridir'

Yalova'da, tanıştıkları bocce sporuyla hayatları renklenen huzurevi sakini "yetişkin gençler", antrenör eşliğinde 3. Yetişkin Gençler Bocce Ligi'ne hazırlanırken, sağlıklı yaşamın kapısını aralamanın da mutluluğunu yaşıyor.

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Betül Sayan Kaya'nın başlattığı, Türkiye genelinde huzurevlerinde kalan 65 yaş üstü 700 yaşlının yer alacağı "Yetişkin Gençler Bocce Ligi"ne katılan Yalova'daki yetişkin gençler, "Bocce ile Aktif Yaşlanmaya Merhaba" sloganını düstur edindi.

Yalova ve Çınarcık huzurevi yaşlı bakım ve rehabilitasyon merkezlerinden 15 kişi, antrenör eşliğinde huzurevinde oluşturulan salonda nisan ayında başlayacak 3. Yetişkin Gençler Bocce Ligine hazırlanıyor. Bocce sporuyla tanıştıktan sonra eski sağlık şikayetleri ortadan kalkan huzurevi sakinleri, hareketli ve dinamik yaşamın tadını çıkarıyor.

Çınarcık Huzurevi Yaşlı Bakım ve Rehabilitasyon Merkezi Müdürü Hamdullah Karasu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, yaşlıların huzurevlerinde barınmalarının yanı sıra yaşam içindeki bütün imkanlardan faydalanmaları için her türlü ortamı oluşturduklarını söyledi.

Huzurevi sakinlerinin sosyal, kültürel ve sportif etkinliklerden faydalandığını belirten Karasu, bu kapsamda huzurevinin alt katında bocce salonu kurduklarını söyledi.

Karasu, sportif etkinliklerin başında bocce sporunun geldiğini işaret ederek, şunları söyledi:

"Bocce sporuyla ilgili huzurevimizde, yaşlılarımızın ilgisini artırmak için ve yaşlılarımızı bu spora yönlendirmek amacıyla il müdürlüğümüzden bir antrenör temin ettik. Huzurevimizde yaşlılarımız için bir alanı salona dönüştürdük. Salon kurumun içinde olunca da bu spora yönelenlerin sayısı arttı. Huzurevi sakinlerimizin hayatı bocce sporuyla renklendi. Onun üzerinde yaşlımız burada günlük olarak hem bocce hem de hareket yapıyor. Bu hareketlilik de onları heyecanlandırdı. Kültürel faaliyetlerimiz de devam ediyor. Müzik, eğlence ve şiir gecelerini ayda bir kez de olsa mutlaka yapıyoruz."

Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü bünyesinde bocce antrenörlüğü yapan Didem Eliaçık ise, Yalova’daki iki huzurevinde bocce çalışmalarının yapıldığını söyledi.

İki huzurevinde de sporcuların bulunduğuna dikkati çeken Eliaçık, şöyle konuştu:

"Bocce topu yaklaşık 700-800 gram ağırlığında. Yaşlılarımız bu toplarla hayatlarına renk katıyorlar. Gördüğünüz gibi biz huzurevinde sadece yaşlanmak, sadece oturup kitap okumak değil, spor, sanat, kültürel ve fiziksel bütün faaliyetlere sıcak bakıyoruz. Bu spor yetişkin gençlerimizin sağlığı açısından son derece önemli. Bunun göstergesi de hastalıklarından daha az şikayet eder hale gelmeleridir. Öncelikle daha sağlıklılar. Bütün illerde olduğu gibi Yalova merkez ve Çınarcık huzurevlerindeki yetişkin gençler bu lige hazırlanıyor. Bu sene üçüncüsü düzenlenecek lige çalışmalarımız tüm hızıyla devam ediyor. Bu ligde herkes, her il huzurevleriyle beraber lige katılıyor. Lig ön öleme usulüyle yapılıyor. Ligde önce kendi çevre illeriyle ilgili ön elemeler yapılıyor. Bu elemeleri kazanan takımlar daha sonra final maçı yapıyor. Takımda 3 asil, 2 yedek sporcu olması gerekiyor. Ancak biz 15 kişilik takıma sahibiz. O hafta hangileri daha iyi oynuyorsa takıma onları alıyoruz. O hafta onlar oynuyor. Maçlara gelmek isteyenler de gün içinde faaliyetlerimize katılıyor. Aile ve Sosyal Politikalar Spor Kulübünün hepsi lisanslı birer oyuncusu."

- "Bizlere renk kattı desem yeridir"

Çınarcık Huzurevi sakini 70 yaşındaki Necla Göktunalı da, keyifli zaman geçirdiği bocce sporuyla 2 yıldır ilgilendiğini belirterek, "Çok memnunuz, bizim için güzel bir spor oldu. Etkinliklere katılıyoruz, maçlara gidiyoruz. Bizlere renk kattı desem yeridir. Bocceye mümkün olduğunca devam ediyoruz. Rakiplerimizi yenmek için de antrenmanlar yapıyoruz. Her gün antrenmanlarımız oluyor." diye konuştu.

Kemal Ural, huzurevine kalmak için müracaat ettiğinde iki çocuğunun önce tepki gösterdiğini, hatta gelini ve kızının ağladığını ifade etti.

Ural, "'Biz öldük mü de sen huzurevine gidiyorsun' diye sitem ettiler. 3 senedir buradayım. Onlar gelip burayı gördükten sonra 'Keşke biz de buraya gelebilsek.' dediler. Çünkü gerçekten çok güzel bir yer. Burada yaşlılığımın tadını çıkartıyorum. O kadar ki huzurluyum. Burada birçok etkinliklere de katılıyordum. Bocce'ye de katıldım. Çok severek oynuyorum. Benim belimde bel fıtığı, dizlerimde kireçlenme var. Bocce'nin sayesinde dizlerimi de oynatabiliyorum. Yaptığım hareketler bana çok iyi geldi." şeklinde konuştu.

Halil İbrahim Gülsaran ise, çocukluğundan beri tiyatro, spor, müzik ve sanatın her dalıyla uğraştığı için bocce oynamaya karar verdiğini dile getirerek, "Arkadaşlarla kaynaşarak, saygı ve sevgi içinde bu sporu yapıyoruz. Bu sporun bize çok faydası oluyor. En azından hareket ve dayanışma, vücudumuzda ruhen ve bedenen çok sağlıklı bir ortama büründürdü bizi. Allah'a şükürler olsun ki bu ortamı devamlı götürmek amacındayız." diye konuştu.
Kaynak: AA