Tarsus'ta Orman Haftası Etkinlikleri

Tarsus'ta Orman Haftası ve 21 Mart Dünya Ormancılık Günü nedeniyle etkinlik düzenlendi.

Karabucak Ormanı'nda yapılan etkinlikte, katılımcılar, fidan dikti.

Kaymakam Yüksel Ünal, burada yaptığı konuşmada, ormanların önemine değinerek, geleceğin güvencesi olan çocuklara orman, ağaç ve tabiat sevgisini en iyi şekilde aşılamayı hedeflediklerini söyledi.

Ağaçların besinlerinin yüzde 90'ını atmosferden, yüzde 10'unu topraktan aldığını ve dünyada 20 bin çeşit ağaç türü olduğunu belirten Kaymakam Ünal, şöyle devam etti:

"Yaşlanarak ölen ağaç yoktur. Ağaçları mikroplar, böcekler, insanlar, yangınlar ve doğal afetler öldürür. Yaprakları hayvanlar ya da böcekler tarafından yenmeye başlanan ağaçlar sinyal göndererek diğer ağaçları tehlikeye karşı uyarır, uyarılan ağaçlar salgıladıkları kimyasallarla sindirimi çok zor, lezzetsiz yapraklı ağaçlara dönüşür. Dünyada yaşayan en büyük canlı California Kızılağaç Ormanı’nda bulunan Seguoia ağacıdır. 30 katlı bir bina yüksekliğindeki bu ağaç tahminen 2 bin 756 ton ağırlığındadır."

Tek bir ağacın yılda 118 kilogram oksijen ürettiğini, tek bir ağacın bir arabanın 4 bin kilometrede oluşturduğu karbon kirliliğini yok edebilme kapasitesinde olduğunu aktaran Ünal, bir ağacın yılda 2 ton su çekerek su baskınlarını da engellediğini söyledi.

Orman İşletmesi Müdürü Muhammet Aslanhan ise Orman Haftası kapsamında öğrencilerle böyle bir etkinlik düzenleyerek çocuklara tabiat sevgisini aşılamak istediklerini belirtti.

Kaynak: AA