Down Sendromlu Genç Kızdan Örnek Davranış

Meslek edindirme kurslarına katıldıktan sonra iş hayatına atılan down sendromlu Betim Erçayan, hem kazandığı parayla kendi ayakları üzerinde durabilmenin hem de üniversite öğrencilerine burs verebilmenin mutluluğunu yaşıyor Erçayan: 'Kendi paranı kazanmak çok güzel bir şey. İşe kendim gidiyorum, her şeyi tek başıma yapabiliyorum. Aldığım parayı da sadece eğitime harcıyorum'

DUYGU YENER - Meslek edindirme kurslarına katıldıktan sonra iş hayatına atılan down sendromlu Betim Erçayan, hem kazandığı parayla kendi ayakları üzerinde durabilmenin hem de üniversite öğrencilerine burs verebilmenin mutluluğunu yaşıyor.

Mühendis bir anne ve babanın tek çocuğu Betim Erçayan'ın (26) hayatı, Down Sendromu Derneğinin Sabancı Vakfı tarafından sağlanan hibe programıyla değişti. Down sendromlu gençlere yönelik düzenlenen meslek edindirme kursuna katılan Erçayan, aldığı eğitimler sonrasında bir bebek mağazasında satış elemanı olarak çalışmaya başladı.

İş hayatına atılmasıyla öz güveni daha çok yerine gelen Erçayan, kazandığı parayla kuzenine ve tıp öğrencisi bir arkadaşına eğitim bursu veriyor.

Erçayan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, çalışarak kendi ayakları üzerinde durmaktan büyük mutluluk duyduğunu belirtti.

Para kazanmanın çok güzel olduğunu dile getiren Erçayan, "İşe kendim gidiyorum, her şeyi tek başıma yapabiliyorum. Aldığım parayı da sadece eğitime harcıyorum." dedi.

Erçayan, bu duruma gelmesindeki en büyük etkenlerden birinin kendisini her zaman destekleyen annesi olduğuna işaret ederek, "Annem ve babam beni çok yönlendirdi. Her zaman yardım etmenin güzel bir duygu olduğunu söylediler. Ben de onları dinliyorum." ifadesini kullandı.

- "Aynı apartmanda ayrı dairelerde yaşıyoruz"

Betim Erçayan'ın jeofizik mühendisi annesi Ayten Erçayan ise kızının çalışmaya başladıktan sonra kendi evine çıkmak istediğini anlattı.

Anne Erçayan, "Bize bu fikirle geldiğinde biz ona evde her şeyi kendisinin yapması koşuluyla bunun mümkün olabileceğini söyledik. Şu anda bir evin bütün eksiğini kendisini yapabiliyor. Aynı apartmanda ayrı dairelerde yaşıyoruz. Betim bizim üst katımızda oturuyor. Birbirimize gitmek için haberleşiyoruz. Yaklaşık iki yıldır bizden ayrı yaşıyor, 3 yıldır da çalışıyor. Aklım hiç onda kalmıyor. Betim'in kontrollü bir özgürlüğü var. Kuralları vardır ve o kurallar doğrultusunda yaşamını sürdürüyor. Para kazanmaya başladıktan sonra eğitim alanlara yardım etmek istediğini söyledi. Parasının tüm yönetimi de kendisine ait." diye konuştu.

Down sendromlu ailelerinin, çocuklarının hayatlarına nasıl devam edecekleri konusunda endişe duyduklarını dile getiren Erçayan, şunları kaydetti:

"(Bizden sonra ne olur?) Biz hep bu soruyu sorarız. Bizim tek düşüncemiz bu. Maddi olarak ne yaparsanız yapın olanaklarınız ne olursa olsun. Sürekli onu düşünüyorsunuz. Şu an biz de aynı şeyi düşünüyoruz. Eşimle dışarıya çıktığımızda bile bu endişeyi taşıyoruz. O yüzden kızımızı, hep kendi ayakları üzerinde durabilecek bir duruma getirmeye çalışıyoruz ama bu yeterli değil. Betim kendi başına yaşamını sürdürse bile bazı gerçekler de var. O yüzden en büyük isteğim, devlet eliyle korunabilmesi ve desteklenebilmesidir, yaşam standardı bozulmadan bir şekilde kontrol altında tutulabilmesidir."
Kaynak: AA