Çocuklarda Şiddetli İshal Ve Kusma 'Rota Virüs' Belirtisi Olabilir

NCR İnternational Hospital Çocuk Hastalıkları Kliniği Uzmanlarından Dr. Kadir Söylemez çocuklarda sık görülen ishal ve kusma belirtilerinin Rota Virüse bağlı olabileceği konusunda aileleri uyardı.

Çocuklarda Şiddetli İshal Ve Kusma 'Rota Virüs' Belirtisi Olabilir
Uzman Dr. Kadir Söylemez, Rota Virüsüne enfeksiyonlarının her yaşta görülebildiğini, ancak 0-5 yaş arası grupta daha yaygın olduğunu dile getirerek, "6-15 ay arası en sık görülen ve daha ağır seyredebilen dönemi oluşturuyor. Hastalık nedeni ile bebeklerde ve çocuklarda ishale bağlı aşırı su kaybı meydana geliyor. İshaller, hava sıcaklıklarının düşmesi ile birlikte çocuklarda ağız yolu ile bulaşan ve salgınlara neden olabilen bu tip ishal ile seyreden olgular, gerekli önlemler alınmadığında ölümcül olabiliyor" dedi.

Hastalığın belirtileri

Uzm. Dr. Kadir Söylemez, hastalığın belirtileri hakkında bilgi vererek, "Rota virüsünün neden olduğu, mide ve bağırsakları tutan, kusma ve ishalle seyreden bu tip enfeksiyonlar son derece bulaşıcıdır. Hastalığa neden olan rota virüs ishalin ortaya çıkmasından günler önce ve hastalık bulguları kendini göstermesinden 15 gün sonrasına kadar dışkıda bulunabilmektedir. İshal ortalama 6-7 gün daha devam eder. Dışkı çok sık ve suludur. Ağır bir ishal durumu söz konusu olduğunda ciddi sıvı kayıpları oluşur ve hastaneye yatış gerektirir. Hastalığın tanısı dışkıda etken olan rota virüs antikorlarının gösterilmesi ile mümkün olmaktadır" dedi.

Salgınlardan korunmak için hijyene dikkat edilmesi gerekenler

Ağız-dışkı yolu ile hastalığın bulaşıcı olduğuna dikkat çeken Söylemez, sıklıkla kreş ve okul gibi toplu yaşanan yerlerde salgınlara yol açtığını belirterek, “Hastalığın bulaşmasında rota virüsünün üzerine yapıştığı iç çamaşırları, giysiler, oyuncak ve yatak çarşafları önemli rol oynamaktadır. Çocukları böyle salgınlardan korumak için özellikle el temizliğine dikkat etmek gerekiyor" ifadelerini kullandı.

"Anne sütü ile beslenen bebekler daha az hasta oluyor"

Uzm. Dr. Kadir Söylemez, anne sütü ile beslenen bebekler daha az hasta olduğunu belirterek, "Çocuk yeniden rota virüsüne maruz kaldığında yeniden hastalanabilmekte ancak bulgular daha hafif seyretmektedir. Anneden geçen antikorların koruyuculuğu nedeni ile anne sütü ile beslenen yeni doğanlar, bebekler ve özellikle 3 ayın altındaki bebekler daha az hasta olmaktadır" şeklinde konuştu.

"Rota virüs hastalığının tedavisi"

Dr. Söylemez, Rota virüs hastalığın tedavisinin mümkün olduğunu anlatarak, "Tedavide ishal durdurucu ilaçlar kesinlikle kullanılmaz. Tedavide amaç kaybedilen su, tuz ve şekeri yerine koymaktır. Kusması olmayan çocuklarda öğünler az az ve sık sık verilmeye özen gösterilir. Ağızdan, özel olarak hazırlanmış tuzlu şekerli su karışımlarından verilerek yağsız yiyecekler tercih edilmelidir. Yoğurt, pirinçli yoğurt çorbaları, patates ve muz gibi ishale uygun besin maddeleri, bebeklerde anne sütü ve özel ishal mamaları öncelikle verilmelidir. Su kaybı olan ve kusan bebek ve çocuklar hastaneye yatırılarak damardan sıvı desteği yapılmalıdır. Hastalıktan korunmak için hijyen kurallarına dikkat etmek gerekmektedir. Çocukların el temizliğine büyük önem verilmeli ve kreş, anaokulu öğrencileri hasta olduklarında okula gönderilmemelidir. Ev içi bulaşmaları önlemek için ortak kullanılan oyuncak ve benzeri eşyaların temizliğine özen gösterilmelidir. Emziren anneler, bebeğin altını temizledikten sonra ellerini yıkamadan bebeğe temas etmemelidir" şeklinde konuştu.

Aşılı korunma

Uzm. Dr. Söylemez, aşı konusunda bilgi vererek, "Korunmada hastalık için geliştirilen rota virüs aşılarının uygulanması çok önemlidir. 2 ayın üzerindeki bebeklere ilk dozu 2 aylıkken başlamak üzere, ağız yolu ile 2 veya 3 dozda aşılama Rota virüs ishallerinin önlenmesinde önem kazanmaktadır" diye konuştu.

Kaynak: İHA