'Radyolara Down DJ'ler' Geliyor

UDF tarafından düzenlenen mesleki eğitime katılan down sendromlu 2 kişi, özel radyoda istihdam edilecek UDF Başkanı Tuncay: 'Down DJ'ler projesi nisan ayında başlıyor. Türkiye'nin önemli DJ'lerinden eğitim alacaklar. Eğitim programı 16 hafta sürecek. Daha sonra özel radyolarda iş imkanı sağlayacağız'

HALİL ŞAHİN - Down sendromluların istihdamını artırmaya yönelik projeler hazırlayan Uluslararası Down Sendromu Federasyonu (UDF), bu kapsamda yürütülen çalışmalar kapsamında "Down DJ'ler" yetiştirecek. İstihdam garantili mesleki eğitim alan down sendromlu 2 kişi, 16 haftalık eğitimin ardından özel radyolarda işe başlayacak.

UDF Başkanı Muhammed Abdullah Tuncay, AA muhabirine yaptığı açıklamada, down sendromluların meslek edinme ve çalışma hayatına katılımını çok önemsediklerini söyledi.

Akademik eğitim alan down sendromluların, eğitimlerinin ardından iş bulamadıkları için evlerine döndüğünü anlatan Tuncay, bu nedenle toplumsal hayata yeterli oranda katılamadıklarını belirtti.

Bu durumu ortadan kaldırmak amacıyla down sendromluların istihdam edilmelerini sağlayacak çeşitli çalışmalar yürüttüklerini anlatan Tuncay, şöyle devam etti:

"Federasyon olarak mesleki odaklı projeler yürütüyoruz. 18 yaşından sonra mesleki eğitim alabilecek alabilecek bireyleri bulup iş piyasasına hazırlıyoruz. Down DJ'ler projesi nisan ayında başlıyor. El beceresi yüksek, müzik kulağı olan 2 kişiyi belirledik. Bu arkadaşlarımız Türkiye'nin önemli DJ'lerinden eğitim alacaklar. Eğitim programı 16 hafta sürecek. Daha sonra özel radyolarda iş imkanı sağlayacağız."

Down sendromlu çalışanların iş hayatlarında özlük hakları bakımında farklı bir yapıda olmayacağını aktaran Tuncay, performans olarak da tatmin edici seviyeye ulaşacaklarına inandığını dile getirdi.

- Sahillerde "down DJ'ler" çalacak

Down sendromluların meslek edinmesinin toplumsal farkındalığın gelişmesine de katkı sağlayacağını ifade eden Tuncay, şunları söyledi:

"Farkındalık için yaz döneminde sahillerdeki eğlence mekanlarıyla görüşüp ünlülerin şovlarının, konserlerinin öncesinde bir süre bizim çocuklarımız performans göstermesini sağlayacağız. Amacımız her alanda bu farkındalığı yaratmak. Ajitasyon yapmadan, farklılaştırmadan normalleştirmek. Hayatın her köşesindeler çünkü farklı değiller. Onlar bir fazla değil, biz bir eksiğiz."

Tuncay, Türkiye Aşçılar Federasyonu ve Züccaciyeciler Derneği iş birliğinde bu sene sonuna kadar down sendromlu yaklaşık 35 kişinin özel sektörde işe başlayacağına işaret etti.

Projelerle milli istihdam seferberliğine de destek olmaya çalıştıklarını kaydeden Tuncay, "Bizim mesleki eğitimlerimiz yüzde yüz iş garantili. Rakam düşük ama nokta atışı yapıyoruz. Sivil toplum algısını değiştirmek istiyoruz. Para toplayan değil iş üreten, sosyal politika geliştiren bir sivil toplumuz." dedi.
Kaynak: AA